Γιατί κατέβασε ρολά το Zonar’s;

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπίρης - Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Αν κάποιοι περαστικοί από το Σύνταγμα συναντήσετε κατεβασμένα τα ρολά του ιστορικού Zonar's, θα αναρωτηθείτε τι μπορεί να έχει συμβεί.

Εντούτοις το στέκι της Βουκουρεστίου δεν θα παραμείνει για πολύ σε αυτή την κατάσταση, καθώς βρίσκεται την τελευταία εβδομάδα υπό καθεστώς ανακαίνισης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του news.gr.

Το καφέ που ίδρυσε ο ομογενής Κάρολος Ζωναράς και αποτέλεσε το κοσμικό στέκι μιας άλλης εποχής, αναμένεται να αποκτήσει νέα μορφή και να επανέλθει το φθινόπωρο και συγκεκριμένα στο τέλος Οκτωβρίου, το αργότερο αρχές Νοεμβρίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες.

Οι επιχειρηματίες Χρύσανθος και Σπύρος Πανάς, των Island Club Restaurant, Salon de Bricolage και Island Art & Taste αποφάσισαν πρόσφατα να επενδύσουν σε μία από τις πιο ιστορικές τοποθεσίες - από πλευράς εστίασης - της πρωτεύουσας με όραμα να δημιουργήσουν το δικό τους... Café de Flore στο κέντρο της Αθήνας.

Σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει την εμπορική εκμετάλλευση του οικοδομικού τετραγώνου του City Link, οι επιχειρηματίες επιθυμούν να αναγεννήσουν το Zonar's, φέρνοντας έναν αέρα αισιοδοξίας στο οικοδομικό τετράγωνο, που κυριαρχούν θεατρικές σκηνές, κοσμηματοπωλεία αλλά και διάσημα καταστήματα ειδών ένδυσης. (Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς έχει αναλάβει την αποκατάσταση, αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του µεγάρου CityLink έως το 2052.)

Από τα βαρέλια της Coca Cola στο μικρό Παρίσι του Συντάγματος

Στο Zonar's γεύτηκε η παλιά Αθήνα για πρώτη φορά παγωτό Σικάγο. Mε προορισμό το γωνιακό κατάστημα των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, η Coca Cola ταξίδευε σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική.

Στα ξύλινα πολυτελή τραπέζια εποχής που δημιούργησαν οι ξυλουργοί των αστών, "Αθηναίος και Βαράγκης", κάτω από μεγαλόπρεπους πολυελαίους, διημείφθησαν μερικές από τις πιο καθοριστικές συζητήσεις της εποχής. Εκεί κάθισαν ο Σοφοκλής Βενιζέλος, ο Ηλίας Ηλιού, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Ράλλης, ο Ζολώτας, ο Γεννηματάς, ο Καραμανλής αλλά και αρκετοί σημαίνοντες πολιτικοί του χθες.

Εκεί μοιράστηκαν τις καλλιτεχνικές και ιδεoλογικές τους ανησυχίες ο Χατζιδάκις, η Μελίνα, ο Φρέντυ Γερμανός, η Βουγιουκλάκη, ο Καμπανέλης.

Ίσως οι αδελφοί Πανά, αναδημιουργώντας το Zonar's, σκέφτηκαν ότι η Μαντάμ Σουσού του σήμερα, θα ξανανιώσει την ίδια ακριβώς έκπληξη, όπως η ηρωίδα στο βιβλίο του Ψαθά. Έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται για λίγο από τον... "μπύθουλα" - η κακόφημη γειτονιά της μαντάμ Σουσού στο βιβλίο - της μνημονιακής Αθήνας, στο μικρό Παρίσι της πλατείας Συντάγματος.