Αργύρης Σφουντούρης: Έζησε τη γερμανική θηριωδία στο Δίστομο

Η επίσημη τηλεοπτική προβολή είναι σήμερα το βράδυ. Ωστόσο η σατιρική εκπομπή «Anstalt», ή αλλιώς «Φρενοκομείο», της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης κάνει το γύρo του διαδικτύου, «ταξιδεύοντας» χιλιάδες Ευρωπαίους στο σκηνικό μιας ελληνικής ταβέρνας, αλλά και στα γραφεία του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και οδηγώντας τους από το γέλιο στη συγκίνηση και στο βαθύ προβληματισμό.

Στο μικροσκόπιο της εκπομπές βρίσκονται οι απαιτήσεις της τρόικας από την Ελλάδα, αλλά και το καυτό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα την παρακολουθήσουν περίπου 4 με 5 εκατομμύρια θεατές.

Επίτιμος καλεσμένος του «Φρενοκομείου» είναι ο Αργύρης Σφουντούρης, ο 75χρονος πλέον επιζών της γερμανικής θηριωδίας στο Δίστομο, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες είδε να δολοφονούνται οι γονείς του μαζί με 30 ακόμα συγγενείς του. Ο ίδιος επέζησε τυχαία μαζί με τις τρεις αδελφές του αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

«Νιώθω δικαίωση αλλά και έκπληξη για το ένθερμο ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τα εγκλήματα πολέμου στο Δίστομο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Την τελευταία εβδομάδα έχω δώσει τόσες συνεντεύξεις όσες συνολικά τις τελευταίες δεκαετίες που αγωνίζομαι. Έτσι με βρήκαν και από την ομάδα των ηθοποιών. Τα παιδιά έκαναν μία εξαιρετική δουλειά, η έρευνα ήταν δική τους και απόλυτα πιστή με την πραγματικότητα. Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή από το γερμανικό κοινό, το οποίο μάλιστα πλήρωσε για να έρθει και αυθόρμητα χειροκρότησε όταν εμφανίστηκα. Στο τέλος χρειάστηκε να υποκλιθούμε τρεις φορές από τα ζεστά και δυνατά χειροκροτήματα. Αλήθεια συγκινήθηκα».

Εβδομήντα ένα χρόνια μετά τη θηριωδία των Γερμανών στο ηρωικό Δίστομο και το παιδικό βλέμμα του κυρίου Σφουντούρη, γεμάτο αθωότητα αλλά και πόνο, στοιχειώνει ακόμα, στην ίσως πιο γνωστή φωτογραφία θυμάτων της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Αυτή η ασπρόμαυρη φωτογραφία φάνηκε στο τέλος του διαλόγου των δύο πρωταγωνιστών και έκανε το κοινό να ξεσπάσει σε θερμά χειροκροτήματα όταν συνειδητοποίησαν ότι το «αγόρι» αυτό ήταν μαζί τους στο πλατό.

«Ευχαριστώ για την αγάπη και τη συμπαράσταση όλων. Δεν πρόκειται να σταματήσω να παλεύω μέχρι να δικαιωθούμε. Ήρθε η ώρα η Γερμανία να σταματήσει να σφυρίζει ανήξερη και να ονομάζει μέτρο εν καιρώ πολέμου ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» λέει ο κ. Σφουντούρης.