Διεκόπη η δίκη για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με τους μοναχούς και τις μοναχές να υπερτερούν των υπολοίπων παρευρισκομένων ξεκίνησε η δίκη για το " σκάνδαλο" την Μονής Βατοπεδίου για να διακόψει το δικαστήριο για τις 23 Μαρτίου προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα.

Στο εδώλιο 13 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος της Μονής Ευφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η Αικατερίνη Πελέκη. Η σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη είναι η μοναδική γυναίκα κατηγορούμενη καθώς η Σταματία Μαντέλη, διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποβιώσει. 

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των ΔΟΥ προσδιορίζεται στα 61 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ "εις ολόκληρον" για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων". 

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.

Φωτογραφίες Γιάννης Κέμμος