Φωτογραφίες από το λευκό τοπίο στην Αττική

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Γιώργος Λαμπίρης

Λευκό είναι αυτή την ώρα το τοπίο σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Στα βόρεια προάστια ιδιαίτερα πυκνή είναι η χιονόπτωση από το Μαρούσι και βορειότερα. 

Περιοχές όπως η Κηφισιά, ο Διόνυσος, η Άνοιξη, η Σταμάτα, ο Άγιος Στέφανος, η Δροσιά και η Πεντέλη είναι αυτές στις οποίες αυτή την ώρα εκδηλώνεται εντονότερα το φαινόμενο.  

Ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στο δρόμο σε μια προσπάθεια των αρχών να διατηρήσουν καθαρούς και προσβάσιμους τους δρόμους, ενώ οι θερμοκρασίες στις περιοχές αυτές αγγίζουν ή βρίσκονται ακόμα και κάτω από το μηδέν.  

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι στη λεωφόρο Διονύσου από το Διόνυσο προς Πεντέλη, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κυκλοφορία των οχημάτων. Στους λιγότερο κεντρικούς δρόμους η κίνηση είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ σε κάποια σημεία ήδη κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.  

Σύμφωνα με το δήμαρχο Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα  στην περιοχή της Πεντέλης επικεντρώνεται σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων. Δυσχέριες αντιμετωπίζουν κυρίως η συνοικία Γκοτσέζα, η κεντρική πλατεία Αγίας Τριάδος και η πλατεία Χαραυγής. 

“Ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο και στο σημείο που βρίσκονται τα δύο νοσοκομεία της περιοχής, Παίδων και Στρατιωτικό,  σε υψόμετρο 500 μέτρων. Ήδη παραγγείλαμε και έχουμε παραλάβει 200 τόνους αλάτι για την αντιμετώπιση του χιονιά, ενώ στους δρόμους βρίσκονται από το πρωί τα συνεργεία του δήμου. Στην περιοχή προς το παρόν κινούνται 7 από τα συνολικά 17 εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει ο δήμος Πεντέλης. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει το υπουργείο Εσωτερικών να καταλάβει ότι δεν γίνεται να καλύπτουμε τα έξοδα για τις υπερωρίες, καθώς και τα έξοδα για την αγορά αλατιού από την τσέπη μας”, καταλήγει ο Δημήτρης Στεργίου.  

Έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρού 

Εν τω μεταξύ νέο έκτακτο δελτίο, για επιδείνωση του καιρού και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. 

Αναλυτικά: 

1. Χιονοπτώσεις ιδιαιτέρα έντονες θα εκδηλωθούν από σήμερα Δευτέρα (05-01-2015) τις νυχτερινές ώρες στην ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους αύριο Τρίτη (06-01-2015), ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης (07-01-2015) σταδιακά θα ασθενήσουν.

2. Στην Αττική σήμερα Δευτέρα (05-01-2015), θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά (υψόμετρο 200-300 μέτρα), αύριο Τρίτη (06-01-2015) θα είναι κατά διαστήματα ιδιαιτέρα έντονες κυρίως στη βόρεια και ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης (07-01-2015) σταδιακά θα ασθενήσουν.

3. Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαιτέρα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από -25° ως -10° βαθμούς Κελσίου).