Φωτιές, μολότωφ, χημικά στην πορεία αντιεξουσιαστών για το Γρηγορόπουλο

Πεδίο μάχης θυμίζει το κέντρο της Αθήνας. Αλλεπάλληλες εκρήξεις από βόμβες μολότωφ ακούγονται από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια και τα Εξάρχεια. Τα ειδικά αστυνομικά οχήματα, οι αύρες εκτοξεύουν νερό για να διαλύσουν ομάδες διαδηλωτών που εκτοξεύουν μολότωφ και βάζουν φωτιές σε κάδους αλλά και για να σβήσουν εστίες φωτιάς. 

Από το Σύνταγμα, ο κύριος όγκος της πορείας διαλύθηκε και μεγάλες ομάδες κατευθύνονται προς τα Εξάρχεια. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μερίδα κουκουλοφόρων που αποσπάστηκε από το τελευταίο τμήμα της πορείας προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και σε μια τράπεζα. Φωτιά έβαλαν και σε κάδο σκουπιδιών.

Η αστυνομία έχει κάνει χρήση χημικών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν το Πολυτεχνείο προκειμένου να μην κλειστούν ομάδες διαδηλωτών μέσα. Δεκάδες είναι οι προσαγωγές. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχτηκε επίθεση ενώ βρισκόταν πάνω στη μηχανή του. Ο αστυνομικός μεταφέρεται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. 

Ένα σπίτι κινδυνεύει να καεί στα Εξάρχεια καθώς ένα δέντρο που βρίσκεται μπροστά του πήρε φωτιά από ρίψη μολότωφ. 

Πάνω από το κέντρο πετά ελικόπτερο της αστυνομίας που ενημερώνει τις επίγειες δυνάμεις προς τα πού κατευθύνονται οι ομάδες των διαδηλωτών. 

Υπάρχουν πληροφορίες ότι έπεσαν μολότωφ από μπαλκόνια σπιτιών στα Εξάρχεια προς τους αστυνομικούς και το δρόμο. 

Ενώ ορισμένοι διαδηλωτές έχουν σπάσει κομμάτια από μάρμαρο και τα κρατούν στα χέρια τους ή τα εκτοξεύουν κατά των αστυνομικών. 

Οι περισσότερες ομάδες πάντως κατευθύνονται προς τα Εξάρχεια και το σημείο όπου το 2008 έπεσε νεκρός ο Α. Γρηγορόπουλος. 

Σε έλεγχο άνδρες της αστυνομίας βρήκαν 10 μπετόνια βενζίνης στο πορτ μπαγκάζ, ο ιδιοκτήτης του οχήματος συνελήφθη. 

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα του Σαββάτου. Στην πορεία συμμετέχουν ομάδες και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Στην πορεία βρίσκεται και ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού. 

Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό "Ομόνοια", "Βικτωρια", "Πανεπιστήμιο", "Αμπελόκηποι" και "Κατεχάκη" με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας".

Επεισόδια έγιναν στις πορείες στη μνήμη του Γρηγορόπουλου που διοργανώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, το Βόλο και την Καλαμάτα. 

Σύλληψη δημοσιογράφου και φωτορεπόρτερ

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί προχώρησαν νωρίτερα στην προσαγωγή της δημοσιογράφου της Αυγής Ειρήνη Λαζαρίδου. Όπως αναφέρει το left.gr, η δημοσιογράφος έχει προσαχθεί στο ΑΤ Ομονοίας παρά το γεγονός ότι είχε ενημερώσει για την επαγγελματική της ιδιότητα.

Πληροφορίες θέλουν να έχει προσαχθεί και ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Νικολαΐδης.

Ρεπορτάζ Γιάννης Κέμμος