Η πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία

Κάτω από ισχυρό αστυνομικό κλοιό και με μεγάλη συμμετοχή, μεγαλύτερη από την περσινή και την προπέρσινη, εξελίσσεται η πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνική πρεσβεία.

Συγκρούσεις περιορισμένης έκτασης μεταξύ ΜΑΤ και αντεξουσιαστών σημειώθηκαν από τις 18:50 και έπειτα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επεισόδια με βόμβες μολότοφ και νέες χειροβομβίδες και χημικά σημειώθηκαν περίπου στις 19:15 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στην οδό Τσόχα. Πρόχειρα οδοφράγματα έχουν στηθεί έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου έχουν κορυφωθεί τα επεισόδια.

Ένταση σημειώθηκε επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών, ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε μετά τις 14:00, η συγκέντρωσή του κορυφώθηκε στις 14:30 και η πορεία ξεκίνησε με καθυστέρηση μίας ώρας.

Της πορείας ηγείται, όπως κάθε χρόνο, η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης, την οποία μεταφέρουν μέλη της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Το μέτωπό της βρισκόταν στο Σύνταγμα στις 16:30 της Δευτέρας και εκεί αρκετοί ακόμη πολίτες προστέθηκαν στην πορεία.

Στην πλατεία Συντάγματος, οι φοιτητές έψαλλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τη σημαία και στη συνέχεια προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην πρεσβεία, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις δεν τους το επέτρεψαν, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, κλούβες της Αστυνομίας βρίσκονται παράπλευρα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο κύριος όγκος της πορείας βρέθηκε στην οδό Σταδίου στις 17:00, ενώ την ίδια ώρα η κεφαλή της έφτανε ήδη μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Μετά τις 17:40, οι περισσότεροι πέρασαν το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου προστέθηκαν στις 18:00 και άτομα του αντιεξουαστικού χώρου, ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε στις 17:00 από την πλατεία Ομονοίας και πλησίαζε την πλατεία Συντάγματος στις 18:15.

Μετά τις 18:30, έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών.

Έξω από το κτίριο της πρεσβείας έχουν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις.

Σαράντα λεπτά νωρίτερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πρεσβεία έφτασαν και τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων του 1967-1974, που κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Τιμάμε τα 41 χρόνια του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα". Τα μέλη του Συλλόγου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Τα επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και αντεξουσιαστών σημειώθηκαν τη στιγμή που αρκετοί διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στην αμερικανική πρεσβεία και μαζί τους βρέθηκαν και άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου.

Η πορεία ήταν απολύτως ειρηνική μέχρι τις 18:50. Το μπλοκ του ΠΑΜΕ έφτασε στο ύψος του Χίλτον στις 19:45.

Σταδιακά παραδίδονται σε κυκλοφορία οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας και οι πέντε σταθμοί του μετρό, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο μεταξύ, σε επιφυλακή βρίσκονται από τις 19:30 και έπειτα ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στα Εξάρχεια.

Ομάδα αντεξουσιαστών ήρθε σε συμπλοκή με ΜΑΤ μετά τις 20:20.

Μικροένταση με ρίψη χημικών, από πλευράς Αστυνομίας, ακολούθησε και λίγο μετά τις 19:00 στο ύψος του ΝΜΤΣ, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Αθήνα, αφού 7.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηπους.

Αναλυτικά: Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν για το Πολυτεχνείο

Η Aστυνομία έχει αποκλείσει το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος με κλούβες, ώστε η πορεία να ανέβει την Γεωργίου Α' και όχι την οδό Όθωνος.

Παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονται μπροστά από τα ξενοδοχεία της Γεωργίου Α' και η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος με τη συμμετοχή 7.000 - 8.000 ατόμων, λίγο μετά τις 16:00 της Δευτέρας, αφότου η Σημαία του Πολυτεχνείου έφυγε από την αμερικανική πρεσβεία.

Οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου, που δέχονταν πολίτες που ήθελαν να αφήσουν ένα λουλούδι, στην 41η επέτειο των αιματοβαμμένων γεγονότων, έκλεισαν λίγο μετά τις 13:30 της Δευτέρας.

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν από το πρωί της Δευτέρας 17 Νοεμβρίου στο χώρο του Πολυτεχνείου για να τιμήσουν τους νεκρούς.