BBC: Στην Ελλάδα κλειδώνουν παιδιά με νοητική υστέρηση σε κλούβια

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις προκαλούν θλίψη. Το BBC δημοσίευσε ένα εκτενές ρεπορτάζ για παιδιά με νοητική υστέρηση που είναι κλειδωμένα σε κλουβιά τις περισσότερες ώρες της μέρας τους.

Το ρεπορτάζ (και οι φωτογραφίες του) αναφέρεται σε ένα κρατικό κέντρο μέριμνας παιδιών με νοητικές αναπηρίες στα Λεχαινά.

Το κέντρο φιλοξενεί 65 παιδιά και εφήβους, έως 20 ετών. Οι μόλις 6 εργαζόμενοι στο κέντρο δεν επαρκούν, γράφει το βρετανικό δίκτυο.

Για πρώτη φορά, οι άθλιες συνθήκες που παιδιά με νοητικά προβλήματα διαβιούν στο κέντρο σαν να ήταν ζώα σε κλουβιά, ήρθαν στο φως πριν από πέντε όταν μια ομάδα εθελοντών φοιτητών από την Ευρώπη πέρασαν στο κέντρο των Λεχαινών αρκετούς μήνες. Εκεί κατέγραψαν τις συνθήκες που έβλεπαν.

Το 2010 και μετά τις καταγγελίες των Ευρωπαίων φοιτητών ο τότε Έλληνας επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών επισκέφτηκε το κέντρο και συνέταξε ένα πόρισμα - καταπέλτη: παντελής έλλειψη μέριμνας, καμία υποστήριξη από το κράτος, ακατάλληλα φάρμακα, παιδιά δεμένα στα κρεβάτια τους, ξύλινα κελιά όπου ήταν κλειδωμένα τα παιδιά και άλλες κατά συρροήν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο κέντρο έχουν σημειωθεί πολλαπλοί θάνατοι παιδιών εξαιτίας των συνθηκών αλλά και της έλλειψης εποπτείας. Ενδεικτική περίπτωση ο θάνατος ενός 15χρονου το 2006 που πνίγηκε επειδή κατάπιε κατά λάθος ένα μικρό αντικείμενο. Η νεκροψία έδειξε κομμάτια πλαστικού, υφασμάτων ακόμη και δέστρες μέσα στο στομάχι του.

Πέντε σχεδόν χρόνια μετά οι συνθήκες δεν έχουν καθόλου αλλάξει. Οι νοσοκόμοι καταγγέλλουν ότι πολλές φορές είναι μόνοι τους βάρδια, υπεύθυνοι για τουλάχιστον 20 παιδιά - τροφίμους.

Εκπρόσωπος διεθνούς οργανισμού για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανθρώπων με νοητική αναπηρία (MDAC) τονίζει στο BBC ότι τα κλουβιά δεν προορίζονται για την προστασία των παιδιών, αλλά του προσωπικού.

Ο οργανισμός MDAC λέει ότι οι μόνες άλλες χώρες που χρησιμοποιούν παρόμοια κλουβιά είναι η Τσεχία και η Ρουμανία.

Η νέα διευθύντρια του ιδρύματος, Τζίνα Τσουκαλά, καταγγέλλει στο BBC ότι είναι απλήρωτη εδώ και ένα χρόνο αλλά η αίσθηση του καθήκοντος δεν της επιτρέπει να παραιτηθεί.

Η αρμόδια Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Έφη Μπέκου, δηλώνει στο BBC ότι υπάρχουν σχέδια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στο ίδρυμα των Λεχαινών και σε άλλα παρόμοια κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα. Αναφέρει δε ότι τα όρια προσλήψεων στο δημόσιο που έχουν επιβληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, σημαίνουν ότι θα ήταν αδύνατη η πρόσληψη επαρκούς αριθμού προσωπικού για το κέντρο περίθαλψης στα Λεχαινά.