ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Οι εικόνες της καταστροφής στο Λεκανοπέδιο

Ξεπέρασαν τις 600 οι κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία από το μεσημέρι της Παρασκευής, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Οι κλήσεις τις πρώτες ώρες προέρχονταν από το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τη Νίκαια, το Αιγάλεω και τον Κορυδαλλό, όπου σε πολλά σημεία συσσωρεύτηκαν ύδατα εγκλωβίζοντας οδηγούς μέσα στα αυτοκίνητα τους. Αρκετές ήταν οι κλήσεις και για μετακινήσεις δέντρων και άλλων αντικειμένων που είχαν πέσει σε δρόμους μπλοκάροντας την κυκλοφορία.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών μεταξύ Πειραιά -Ρέντη ενώ η αμαξοστοιχία IC 58 με αναχώρηση 16.18 από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είχε καθυστέρηση στο Μενίδι 1 ώρα και 40 λεπτά λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στη γραμμή Διακοφτό- Καλαβρυτα.

Σε επιφυλακή οι αρχές

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρο το Πυροσβεστικό Σώμα και ιδιαίτερα η Περιφέρεια Αττικής και η Αστυνομία για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή κυρίως στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά.

Για την κατάσταση ενημερώνεται συνεχώς από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες για να προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, εκφράζοντας τη διαθεσιμότητα της Εκκλησίας να βοηθήσει τους πληγέντες, αν αυτό χρειαστεί.

(Διαβάστε επίσης: Η "ουρά" του κυκλώνα Γκονζάλο σαρώνει την Ελλάδα με καταιγίδες)

Τις τελευταίες ώρες το πρόβλημα επικεντρώθηκε στο Περιστέρι, την Πετρούπολη, το Ίλιον και το Μενίδι. Το βράδυ της Παρασκευής στην οδό Κύπρου στο Μενίδι, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να απεγκλωβίσει τρία άτομα μέσα από ένα αυτοκίνητο, το οποίο παρασύρθηκε από ορμητικά νερά ρέματος.

(Διαβάστε επίσης: Χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα - Αναλυτική πρόγνωση για το Σάββατο)

Κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες βρέθηκαν σε όλο το λεκανοπέδιο, ενώ επενέβησαν πάνω από 100 πυροσβέστες με 50 οχήματα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να αποκατασταθούν τα προβλήματα.