Αμφίπολη: “Βάλαμε τα κλάματα όταν είδαμε τις Καρυάτιδες”

Την αντίδραση της ίδιας, αλλά και των άλλων αρχαιολόγων που συμμετέχουν στις ανασκαφές στην Αμφίπολη, όταν αντίκρυσαν μπροστά τους για πρώτη φορά τις Καρυάτιδες, αποκάλυψε η Κατερίνα Περιστέρη, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους.

“Βάλαμε τα κλάματα όταν είδαμε τα κεφάλια από τις Καρυάτιδες. Ήταν πολύ συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε και που ζούμε καθημερινά ακόμη και τώρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πως σταθήκαμε μπροστά σε αυτά τα ευρήματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Περιστέρη.

Η επικεφαλής των ανασκαφών επιτέθηκε εναντίον συναδέλφων της που έχουν εκφράσει δημόσια απόψεις για τη χρονολόγηση και το περιεχόμενο του μνημείου της Αμφίπολης, χωρίς να ξέρουν το χώρο και χωρίς να ενημερωθούν από την ίδια, σχολιάζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θέλουν να φανούν στα κανάλια.

“Αυτό για εμένα δεν είναι καλό. Προσβάλλει και την ανασκαφή, προσβάλλει όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο. Γιατί αυτή η ανασκαφή γίνεται, όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, γίνεται για το καλό αυτού του τόπου, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος”, επεσήμανε η κ. Περιστέρη.

Κατονόμασε μάλιστα την καθηγήτρια Όλγα Παλαγγιά, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι το μνημείο είναι ρωμαϊκό, υπογραμμίζοντας ότι “μιλάει για ρωμαϊκά χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει δει ούτε την ανασκαφή, ούτε την Αμφίπολη και χωρίς να έχω εγώ κάποια επαφή μαζί της ή χωρίς να με έχει ρωτήσει οτιδήποτε”.

Η ίδια εμφανίστηκε βέβαια ότι το μνημείο χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα προ Χριστού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτό.

Διαβάστε: Αμφίπολη: Εκνευρισμένη η Περιστέρη με όσους βλέπουν Ρωμαϊκό τάφο

http://www.news.gr/ellada/koinonia/article-wide/176272/amfipolh-eknevrismenh-h-peristerh-me-osoys-vlepoy.html