Εθελοντισμός και προσφορά στην Αθήνα

Αν και σπάνιες, υπάρχουν περιπτώσεις, στις οποίες η λέξη "μνημόνιο" έχει θετική έννοια. Μία απ' αυτές αφορά και το μνημόνιο συνεργασίας των κοινωνικών φορέων του δήμου Αθηναίων με τον ΕΟΠΥΥ, την 1η ΥΠΕ (Πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής), το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Αθηνών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με ιστορία στην κοινωνική προσφορά, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η PRAXIS, η Κλίμακα κλπ.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες που δημιουργούνται στο δήμο Αθηναίων έρχονται να καλύψουν τα διογκούμενα κενά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικίες. Βασικά στοιχεία θα είναι η κινητοποίηση και στη συνέχεια η αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς επαγγελματιών υγείας, φοιτητών και επιστημόνων από τους συμβαλλόμενους φορείς, με στόχο να προωθηθεί η πρόληψη και η φροντίδα για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Σε ό,τι αφορά την έμπρακτη συμβολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην κρίση, αυτή συνίσταται στη δημιουργία της "Συμμαχίας Υγείας", στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες της Νοσηλευτικής, της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής, της Οδοντιατρικής και της Ψυχιατρικής. Ήδη έχουν δηλωθεί 120 εθελοντές και ο αριθμός τους καθημερινά αυξάνεται. Μετά την προγραμματική σύμβαση με το δήμο Αθηναίων ακολουθούν άλλοι τέσσερις δήμοι που θα συνάψουν ανάλογες συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ενεργοποίηση της σύμβασης ξεκινά άμεσα με επιστήμονες που εθελοντικά - και προγραμματισμένα - θα συνδράμουν στα πολύ-ιατρεία του δήμου Αθηναίων, στις Λέσχες Φιλίας, στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία.

Οι Επισκέπτες Υγείας του ΤΕΙ Αθηνών, είναι αυτοί που πηγαίνουν μόνοι τους στην Κοινότητα προκειμένου να παρέμβουν στον τομέα της πρόληψης, της συμβουλευτικής και του προσανατολισμού του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Ογδόντα είναι φοιτητές και φοιτήτριες της σχολής που έχουν ήδη ξεκινήσει δουλειά στα σχολεία προκειμένου να καταγραφούν τα παιδιά που χρήζουν άμεσης στήριξης. Η δράση των Επισκεπτών Υγείας θα επεκταθεί στη συμβουλευτική για τα σεξουαλικά νοσήματα στα σχολεία, για την υπέρταση και τη σημασία της άσκησης στις Λέσχες Φιλίας κ.α.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, τα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς θα παραπέμπουν για δευτεροβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα περιστατικά σε τέσσερα νοσοκομεία (την Πολυκλινική, το νοσοκομείο Ελπίς, το Σπηλιοτοπούλειο και το Νοσοκομείο Πατησίων). Παράλληλα, εξειδικευμένα περιστατικά θα παραπέμπονται στο Μαιευτήριο Έλενα και το Νοσοκομείο Παίδων. Στη συνέχεια, οι δομές του δήμου Αθηναίων θα παρακολουθούν την πορεία των ασθενών.

Επιπλέον, όσοι γιατροί το επιθυμούν, θα παρέχουν στο ωράριο λειτουργίας τους εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στα δημοτικά ιατρεία, στα σχολεία, στις Λέσχες Φιλίας, αλλά και σε δράσεις που θα γίνουν σε πλατείες. Ειδική δράση θα αναπτύξει το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής στα σχολεία, κατά την οποία θα παρουσιασθούν δρώμενα από τα ίδια τα παιδιά στα σχολεία και τις γειτονιές τους.

Εκ μέρους των Γιατρών του Κόσμου θα δρομολογηθούν δύο προγράμματα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αφορούν τον πρώτο ξενώνα αστέγων (one night shelter) και το πρόγραμμα οδοντιατρικής παρέμβασης και θεραπείας. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα οδοντιατρικής παρέμβασης και θεραπείας, θα πραγματοποιείται στο πολυιατρείο της οργάνωσης και στα δημοτικά ιατρεία του δήμου Αθηναίων. Και πάλι, η συμμετοχή των επιστημόνων θα είναι εθελοντική. Θα γίνει οδοντιατρικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία του Κέντρου της Αθήνας και στα φτωχότερα παιδιά θα παρασχεθεί δωρεάν και πρόγραμμα ορθοδοντικής φροντίδας.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην Κοινότητα αναπτύσσονται δράσεις με προγράμματα προληπτικών ελέγχων, κυρίως τέστ Παπανικολάου, ενώ στα σχολεία υλοποιείται ειδικό πρόγραμμα προαγωγής της υγείας και έλεγχος των εμβολιασμών των παιδιών. Στις Λέσχες Φιλίας γίνεται ενημέρωση και έλεγχος της συνταγογράφησης, παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής με άμεση παραπομπή όπου χρειάζεται.