Το “Χαμόγελο του Παιδιού” στο πλευρό των παιδιών που νοσηλεύονται κατ’ οίκον

Στηρίζοντας πρόγραμμα της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ

Στο πλευρό των παιδιών που νοσηλεύονται στο σπίτι τους βρίσκεται "Το Χαμόγελο του Παιδιού" στηρίζοντας το πρόγραμμα "Παιδιατρικής κατ΄οίκον Νοσηλείας" της Γ΄Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού νοσηλεύονται σήμερα στο σπίτι τους 70 παιδιά, που έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους και παρακολουθούνται από τη Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ, ενώ προβλέπεται ο αριθμός τους να αυξηθεί στα 150. Οι γονείς των παιδιών αυτών έχουν εκπαιδευτεί ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται το πρόβλημά τους ενώ γιατροί, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές τα επισκέπτονται στο σπίτι όταν χρειαστεί. Παράλληλα, οι γονείς έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους γιατρούς και αν η κατάσταση της υγείας τους χειροτερεύσει εισάγονται ξανά στο νοσοκομείο. Η συνεργασία του "Χαμόγελου του Παιδιού" με την Γ' Παιδιατρική Κλινική έχει ξεκινήσει με μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό "Tο Χαμόγελο του Παιδιού" διαθέτει για τις ανάγκες του προγράμματος επισκέπτες γιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές και όχημα εξοπλισμένο με τα απαραίτητα μηχανήματα για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών στο πλαίσιο των κατ΄οίκον επισκέψεων, καθώς και τις υπηρεσίες της τηλεφωνικής γραμμής 1056.
 
Ο διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής, καθηγητής Παιδιατρικής στο ΑΠΘ, Γιάννης Τσανάκας, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στο περιθώριο παρουσίασης του προγράμματος της "Παιδιατρικής κατ΄οίκον Νοσηλείας" ανέφερε: "Οταν ξεκινήσαμε το πρόγραμμα σκοπός ήταν να μην μένουν συνέχεια στο νοσοκομείο παιδιά με αναπηρίες και διάφορα σύνδρομα, αλλά να νοσηλεύονται στο σπίτι. Ξεκινήσαμε το 2011 με μια μικρή χρηματοδότηση από τη ΥΠΕ και μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και το 2016 ήρθε "Το Χαμόγελο του Παιδιού" να στηρίξει αυτή την προσπάθεια χρηματοδοτώντας γιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές οι οποίοι βοηθάνε σε αυτή την προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή ίσως είναι μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορεί το σύστημα υγείας να ελαφρυνθεί. Διότι αυτά τα παιδιά διαφορετικά θα νοσηλεύονταν μακροχρόνια στο νοσοκομείο και θα κάλυπταν νοσηλευτικά κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται κατ οίκον 70 παιδιά και έχουμε ως προοπτική να επεκταθεί το πρόγραμμα με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες μέχρι τα 150".
 
Το πρόγραμμα υποστηρίζει παιδιά της μείζονος Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και καλύπτει τρεις ζώνες. "Η μία ζώνη είναι στα 60 χιλιόμετρα όπου μπορούν οι νοσηλευτές και οι γιατροί να επισκέπτονται πιο συχνά τα παιδιά. Η δεύτερη είναι μέχρι τα 140 χιλιόμετρα, όπου μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά σε μικρότερο ποσοστό. Η τρίτη ζώνη είναι από τα Ιωάννινα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο και τη Λάρισα που εκεί γίνεται μία τηλεφωνική διασύνδεση και παρέχονται πληροφορίες και συμβουλές. Μελλοντικά θα εφαρμόσουμε και τηλεϊατρική στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό που κάνουμε είναι να έχουμε επαφές με τα τοπικά κέντρα και με ανάλογη εκπαίδευση και ενημέρωση είτε να διαχειρίζονται τα μακρινά περιστατικά τοπικά είτε να στέλνονται με ασθενοφόρα του "Χαμόγελου του Παιδιού" στο Ιπποκράτειο όπου θα νοσηλεύονται εάν είναι το πρόβλημα σοβαρό", πρόσθεσε ο κ. Τσανάκας.
 
Ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανέφερε ότι η συνεργασία με την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ ξεκίνησε και από το δικό του προσωπικό ενδιαφέρον, λόγω της εμπειρίας που είχε με το πρόβλημα υγείας του γιού του, αλλά και επειδή διαπιστώθηκε πόσο σημαντικό είναι να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και οι οικογένειές τους μένοντας συνέχεια στο νοσοκομείο.
 
"Το πρόγραμμά νοσηλεία κατ΄ οίκον της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου έχει ξεκινήσει το 2011. Εμείς τώρα στηρίζουμε τη λειτουργία του με επιπλέον προσωπικό, παιδίατρους, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές και ένα συντονιστικό σύστημα μαζί με οχήματα και όλη την υποδομή του "Χαμόγελουτου Παιδιού" με τις κινητές μονάδες και τα ασθενοφόρα που είναι πολύ σημαντικά στην νοσηλεία κατ΄ οίκον γιατί θα πρέπει να μεταφέρονται με ασφάλεια τα παιδιά όταν είναι διασωληνομένα. Επίσης, η γραμμή 1056, που λειτουργεί 24 ώρες, θα είναι στη διάθεση του συντονισμού αυτής της διαδικασίας. Διαθέτουμε καινούρια οχήματα με ιατρικό εξοπλισμό, ώστε οι γιατροί να μπορούν να πηγαίνουν με ασφάλεια στα παιδιά. Μελλοντικά θα υπάρχει δυνατότητα να επικοινωνούν με τους γιατρούς, μέσω τηλεϊατρικής διαδικασίας. Γενικότερα εμείς αναλαμβάνουμε τα διοικητικά και διαδικαστικά, ώστε να μην απασχολούνται με αυτά οι γιατροί και να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Είμαστε πολύ περήφανοι που ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη γιατί έτσι θα δώσουμε παράδειγμα και στη υπόλοιπη Ελλάδα να μπορούν να γίνουν ανάλογες ομάδες και ανάλογες διαδικασίες", πρόσθεσε ο κ Γιαννόπουλος.
 
Πηγή ΑΠΕ