Σε Έλληνες εθελοντές το βραβείο Νάνσεν του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Πρόκειται για την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) και την Έφη Λατσούδη από τον χώρο ανοιχτής φιλοξενίας στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου

Με το βραβείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Νάνσεν», τιμά η παγκόσμια κοινότητα τους  Έλληνες εθελοντές των νησιών για συμπαράσταση που επέδειξαν στους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της περσινής προσφυγικής κρίσης.

Η Έφη Λατσούδη, εκ μέρους των εθελοντών του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, και ο Κωνσταντίνος Μητράγκας, εκ μέρους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επελέγησαν από την επιτροπή του βραβείου Νάνσεν για να λάβουν το βραβείο για το 2016. Η απονομή θα γίνει τον Οκτώβριο στη Γενεύη. 

Στο πρόσωπο των δύο εθελοντών "τιμούμε όλη την ελληνική κοινωνία που ήταν μια νησίδα ανεκτικότητας και υποδοχής στην Ευρώπη, την ώρα που τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά", τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προς τιμήν τους ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

"Χάρη στην Ελλάδα και τους εθελοντές που υποδέχτηκαν και διέσωσαν τους πρόσφυγες στις ακτές", πρόσθεσε ο ίδιος, "έγινε σεβαστή η τιμή της Ευρώπης".

Όπως εξήγησε στη συνέχεια η απόδοση του βραβείου σε Έλληνες υπέρμαχους των προσφύγων έχει ειδική σημασία, καθώς το βραβείο αυτό φέρει το όνομα του Νάνσεν, του πρώτου Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος το 1922 βοήθησε στην ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.