Δωρεάν γεύμα με φρούτα και λαχανικά στον Λευκό Πύργο

Ένα διαφορετικό δωρεάν γεύμα, φτιαγμένο με ολόφρεσκες πρώτες ύλες που δεν θα καταναλώνονταν, επειδή για διάφορους λόγους δεν έφτασαν στην αγορά λόγω εμφάνισης ή επειδή περίσσευαν, θα προσφερθεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στον Λευκό Πύργο, λίγες μέρες μετά το τεράστιο κουλούρι Γκίνες στο ίδιο σημείο.

Εκείνη την Κυριακή, 5.000 άτομα που θα φτάσουν στην παραλία της Θεσαλονίκης θα απολαύσουν το γεύμα από τις 11:00 έως τις 16:00.

Το γεύμα θα ετοιμαστεί από την Ένωση Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης με κύρια συστατικά φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα που θα σπαταλιόνταν, είτε επειδή βρίσκονταν σε πλεόνασμα, είτε λόγω "άσχημης" εμφάνισης, όπως στραβά καρότα και κολοκυθάκια και πατάτες.

Όποια ποσότητα τροφίμων δεν χρησιμοποιηθεί στην εκδήλωση θα διατεθεί σε κοινωφελή ιδρύματα μέσω της κίνησης "Μπορούμε" για ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Για το μενού απαιτείται περίπου ένας τόνος λαχανικών και φρούτων.

Τα εκατοντάδες κιλά από ζαρζαβατικά θα μαζευτούν από χωράφια κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραπάνω από 150 εθελοντές θα λάβουν μέρος στην προετοιμασία.

Η εκδήλωση θα γίνει στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την καταπολέμηση της σπατάλης των τροφίμων, το "Feeding the 5.000".

Διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Feedback και τη "Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014", σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το "ΜΠΟΡΟΥΜΕ", η WWF Ελλάς, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Βρετανικό Συμβούλιο και με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με έρευνες, τόνοι φρέσκων λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι... εμφανίσιμα κι άλλα επειδή περισσεύουν! Εκτιμάται πως πάνω από 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς, τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, επειδή δεν καλύπτει τα αισθητικά κριτήρια της αγοράς.

Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης μέρος του EU FUSIONS, ενός τετραετούς προγράμματος κατά της σπατάλης τροφίμων στην Ευρώπη.

Παράλληλα με το γεύμα, θα διοργανωθεί στο Λευκό Πύργο βιωματικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους όπου οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να διαβάζουν τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, αλλά και παιχνίδια που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από την σπατάλη των τροφών και τις ορθές διατροφικές επιλογές.