Το 1ο ευρωπαϊκό βραβείο για “Το Επιχειρηματικό Σχολείο” στο Αρσάκειο

11 σχολεία από 11 ευρωπαϊκές χώρες από όλη την Ευρώπη κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Το Επιχειρηματικό Σχολείο» (The Entrepreneurial School)  του Junior Achievement Europe με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ευρωπαϊκό αυτό βραβείο αποτελεί μία εθνική και ευρωπαϊκή αναγνώριση των καλύτερων σχολείων πρωταθλητών στην επιχειρηματική εκπαίδευση!

«Σήμερα εμείς χαράζουμε το δρόμο που κάποιοι άλλοι θα ακολουθήσουν αύριο» λέει η Διευθύντρια του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Αμαλία Μαυροειδή.

Το Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού εκπροσωπεί την Ελλάδα και βραβεύεται για την επιτυχημένη πορεία του στην επιχειρηματική εκπαίδευση και τις διακρίσεις του στα επιχειρηματικά προγράμματα του Junior Achievement από το 2008 έως σήμερα.

Το βραβείο θα παραλάβει η υπεύθυνη καθηγήτρια των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας του Α΄Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Αγγελική Ζήση, νομικός, National Trainer προγραμμάτων επιχειρηματικότητας του Junior Achievement και Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητας των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων στην Ελλάδα.

Το Junior Achievement Europe είναι ο ηγετικός οργανισμός που καθιερώνει για πρώτη φορά στα χρονικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο το βραβείο «Το Επιχειρηματικό Σχολείο». Τα 11 βραβευμένα σχολεία από τις 11 χώρες, επιλέχτηκαν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως το όραμα και η στρατηγική του σχολείου στην επιχειρηματική εκπαίδευση, η πορεία του σχολείου στα επιχειρηματικά προγράμματα, συγκεκριμένα κονδύλια χρηματοδότησης,  η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, των θεσμών και του επιχειρηματικού κόσμου. Τα κριτήρια αυτά εναρμονίζονται πλήρως με τους εκπαιδευτικούς στόχους για την Ευρώπη του 2020 καθώς και με την αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη δεκαετία. Το Βραβείο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με έμφαση στην επιχειρηματική εκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Η απονομή του Βραβείου «Το Επιχειρηματικό Σχολείο» θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσία πολλών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευθυντών και υπευθύνων του Junior Achievement Europe και διακεκριμένων καλεσμένων. Τα 11 σχολεία που θα βραβευτούν προέρχονται από τις εξής 11 χώρες: Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο. Οι 11 υπεύθυνοι καθηγητές από τα βραβευμένα σχολεία θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να εργαστούν ανταλλάσσοντας απόψεις και για να βραβευτούν στην τελετή απονομής του βραβείου. Η τελετή βράβευσης θα φιλοξενηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Michaela Sojdrova, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η υποστήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι oρόσημο για την επιχειρηματική εκπαίδευση στην Ευρώπη σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τίτλο «Προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσα από την εκπαίδευση» και αποτελεί κίνητρο συνεργασίας των κρατών-μελών με τους τοπικούς και περιφερειακούς θεσμούς για την ενίσχυση και υποστήριξη πρωτοβουλιών που ενδυναμώνουν την επιχειρηματική κουλτούρα στους νέους ανθρώπους» δηλώνει η Caroline Jenner, CEO του Junior Achievement Europe.

Το Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού στην Αθήνα αποτελεί τμήμα των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων και ιδρύθηκε το 1836. Το Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού εφαρμόζει τα επιχειρηματικά προγράμματα του Junior Achievement από το 2008 με πολλές διακρίσεις ιδιαίτερα στο πρόγραμμα Company Program. Ειδικά στο Company Program, το οποίο είναι η ναυαρχίδα των επιχειρηματικών προγραμμάτων του Junior Achievement οι επιτυχίες του σχολείου συνοψίζονται ως εξής:

  • 2009 3η θέση στον εθνικό τελικό
  • 2010 3η θέση στον εθνικό τελικό
  • 2011 1η θέση στον εθνικό τελικό. Εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Όσλο στον ευρωπαϊκό τελικό. Ατομικό ευρωπαϊκό βραβείο ηγεσίας στον CEO της εταιρίας του σχολείου
  • 2012 Βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο 3η θέση στον εθνικό τελικό
  • 2013 Βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο 2η θέση στον εθνικό τελικό
  • 2014 Βραβείο για το Καλύτερο Περίπτερο 3η θέση στον εθνικό τελικό
  • 2015 Έπαινος Πολιτιστικής Συνεισφοράς, Αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων

Επίσης κατ’επιλογή του Junior Achievement Greece το σχολείο υλοποίησε το νέο πιλοτικό πρόγραμμα GEP-Global Enterprise Project (2013-2015). Πρόκειται για τον εμπλουτισμό του Company Program σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. To 2014 το σχολείο εκπροσωπήθηκε στο Eυρωπαϊκό GEP στη Μαδρίτη. Από το 2014-2015 το σχολείο  δραστηριοποιείται και στο νέο πρόγραμμα του Junior Achievement, EwB-Enterprise without Borders, για την επικοινωνία των μαθητών του Company Program με άλλες σχολικές επιχειρήσεις από άλλες χώρες.

Kαι φυσικά κατ’επιλογή του Junior Achievement Greece συμμετείχε πιλοτικά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ESP (Entrepreneurial Skill Pass) για την απόκτηση της ευρωπαϊκής πιστοποίησης ESP και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του τμήματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 13 μαθητές, οι οποίοι υλοποίησαν το Company Program, έχουν ήδη αποκτήσει το ESP αναγνωρισμένο πιστοποιητικό επιχειρηματικών δεξιοτήτων από πανεπιστήμια, οργανισμούς και επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο Junior Achievement σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του Junior Achievement, τα οποία υλοποιούνται στο Α΄Αρσακείο Λύκειο Ψυχικού και ιδιαίτερα το Company Program υποστηρίζεται κάθε χρόνο από Πανεπιστήμια, Οργανισμούς, Τράπεζες, Κοινωνικούς Φορείς, τα ΜΜΕ και τον Επιχειρηματικό κόσμο χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στη σχολική τάξη και τον κόσμο της αγοράς εργασίας. Τα κέρδη από το Company Program προσφέρονται πάντα στην στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων ενισχύοντας έτσι τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του σχολείου. Το σχολείο επίσης θεσμοθέτησε την ιδέα ενός «Χάρτη Ζωής», που ονομάζεται ατομικός φάκελος προσωπικότητας, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα βραβεία, διακρίσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες κάθε μαθητή. Μέσα από αυτό  κάθε μαθητής μπορεί να παρουσιάσει  τον εαυτό του στην μελλοντική ακαδημαϊκή και στην εργασιακή του καριέρα.

Το Α΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού αλλά και η διοίκηση των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων αγκαλιάζει όλες τις καινοτόμες δράσεις και έχει την ισχυρή πεποίθηση πως η επιχειρηματική εκπαίδευση  δημιουργεί ένα νέο δρόμο για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και δυνατού σχολείου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.