Δύσκολη η εισαγωγή των μαθητών ΕΠΑΛ σε ΤΕΙ – στρατιωτικές σχολές

Δύσκολη αναμένεται να είναι η εισαγωγή των μαθητών από τα ΕΠΑΛ ομάδα Α που εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα για μια θέση στα ΤΕΙ . Το γεγονός αυτό αποδίδεται στη μεγάλη μείωση των εισακτέων λόγω του σχεδίου Αθήνα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι φέτος θα εισαχθούν στα 167 τμήματα των ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ 22794 μαθητές δηλαδή 8919 λιγότεροι από το προηγούμενο έτος. Η συνολική μείωση φθάνει το 28,1%. Στις θέσεις της γενικής σειράς η μείωση ανέρχεται σε 28,2 ποσοστιαίες μονάδες ενώ για τις θέσεις των πολυτέκνων, τριτέκνων, κοινωνικών κριτηρίων η μείωση είναι ελαφρά μικρότερη και φθάνει το 27,54%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο μηχανογραφικό του 2012-13 είχαμε 200 τμήματα για τα οποία μπορούσαν να δηλωθούν από μαθητές των ΕΠΑΛ ομάδα Α ενώ στο φετινό μηχανογραφικό είχαμε 169 τμήματα. Περιορίστηκαν λοιπόν οι επιλογές των μαθητών κατά 31 τμήματα ήτοι 15,5%. Φέτος διαγωνίστηκαν 17394 μαθητές έναντι των 17584 του προηγούμενου έτους. Παράλληλα πιο δύσκολη είναι η εισαγωγή και στα τμήματα των Υπαξιωματικών των στρατιωτικών σχολών καθώς οι εισακτέοι μειώθηκαν συνολικά κατά 30%.

Για τους μαθητές των ΕΠΑΛ η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φθάνει το 32%. Φέτος στους μαθητές των ΕΠΑΛ ομάδα Α προσφέρονται μόνο 34 θέσεις έναντι των 50 του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται στο τμήμα των Όπλων της ΣΜΥ όπου φθάνει το 35%. Η μείωση των εισακτέων πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων εισαγωγής τόσο στα ΤΕΙ όσο και στις στρατιωτικές σχολές.

Επιμέλεια άρθρου

Καλόγηρος Βασίλειος

Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ