Μηχανικοί Περιβάλλοντος μια ειδικότητα με προοπτικές

To φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα από την ανθρώπινη παρέμβαση που γίνεται χωρίς σεβασμό προς αυτό. Η μόλυνση αυξάνεται, είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται και το κλίμα αλλάζει.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για το περιβάλλον και γίνεται προσπάθεια για την αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη που σέβεται τη φύση.

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, ανακύκλωση, βιοκαύσιμα έχουν έρθει στο προσκήνιο και μαζί τους επαγγέλματα όπως είναι αυτό του μηχανικού περιβάλλοντος. Σπουδές, που σε οδηγούν στο εν λόγω επάγγελμα, παρέχονται στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Βάσεις και ζήτηση

Οι βάσεις εισαγωγής για τα δυο τμήματα των μηχανικών βρίσκονται στο βαθμολογικό εύρος των 12.217-12.038 μορίων. Πιο υψηλή είναι η βάση εισαγωγής στο τμήμα των Χανίων που ανέρχεται στα 12.217 μόρια και στα 12.038 διαμορφώθηκε η βάση για το τμήμα του Πολυτεχνείου Ξάνθης . Όσον αφορά τη ζήτηση των τμημάτων θα υποστηρίζαμε ότι δεν είναι υψηλή και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι και τα δυο τμήματα βρίσκονται στην περιφέρεια με αποτέλεσμα μαθητές από Θεσσαλονίκη, Αθήνα να μη δηλώνουν τα τμήματα αφού σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς τους δε μπορούν να τους υποστηρίξουν οικονομικά. Συνολικά 165 μαθητές όλων των κατηγοριών είχαν ως πρώτη τους επιλογή τα δυο τμήματα.

ΤΜΗΜΑΤΑ

ΒΑΣΕΙΣ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑΣ 2013

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ(ΧΑΝΙΑ)

12.217

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΞΑΝΘΗ)

12.038

Ακολούθως, παρουσιάζουμε πληροφορίες σχετικές με το επάγγελμα όπως αυτές αναφέρονται σε οδηγό του ΟΑΕΔ:

Ο μηχανικός περιβάλλοντος ασχολείται κυρίως με το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για την προστασία, ανάπτυξη και διαχείριση του περιβάλλοντος, την εκπόνηση ή τον έλεγχο προγραμμάτων διαχείρισης φυσικών ή ανθρωπογενών περιβαλλοντικών συστημάτων και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τεχνικών έργων ή άλλων δραστηριοτήτων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και το επίπεδο ειδίκευσής του.

Ειδικότερα, ο μηχανικός περιβάλλοντος ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους αρμόδιους φορείς για περιβαλλοντικά θέματα, συλλέγει στοιχεία, εκπονεί μελέτες και τις παρουσιάζει σε εμπλεκόμενους φορείς, σχεδιάζει, εφαρμόζει και ελέγχει προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη, διαμορφώνει την πολιτική των εταιρειών ή υπηρεσιών σε θέματα περιβάλλοντος και τέλος, ενημερώνεται σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά τον τομέα του. Ο μηχανικός περιβάλλοντος για την εργασία του χρησιμοποιεί χάρτες και εξειδικευμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επαγγελματικά Δικαιώματα – χώροι εργασίας:

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα, τους χώρους εργασίας άλλα και τα προβλήματα και τις προοπτικές θεωρήσαμε σωστό να μην ανατρέξουμε σε οδηγούς σπουδών άλλα να απευθυνθούμε στο Σύλλογο των Μηχανικών Περιβάλλοντος για να έχουμε ενημέρωση από τους επαγγελματίες του χώρου.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δήμου, γραμματέα του Συλλόγου Μηχανικών Περιβάλλοντος, λάβαμε πολύτιμες πληροφορίες για το επάγγελμα. Στην ερώτησή μας για τη ζήτηση που παρουσιάζει η ειδικότητα ο κ. Δήμου μας είπε τα ακόλουθα:

Ο ΜΗΠΕΡ μπορεί να εργαστεί πέρα από το κλασικό πεδίο δράσης των μηχανικών, μελέτες και κατασκευή έργων, μιας και το αντικείμενο του περιβάλλοντος, δίνει την δυνατότητα ενασχόλησης με καινοτόμα προγράμματα προστασίας του και παρακολούθησης του. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την ανεργία καμιάς ειδικότητας Μηχανικών αποφοίτων Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία κανείς Μηχανικός μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος –ΤΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί άνεργος.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμούμε ότι η ανεργία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τις "κλασικές" ειδικότητες Μηχανικών Πολιτικών/Αρχιτεκτόνων/Μηχανολόγων που επηρεάζονται άμεσα από την κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας. Στο εξωτερικό και ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες, στον Καναδά και την Αυστραλία ο έλεγχος της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας γίνεται από Μηχανικούς Περιβάλλοντος και είναι υποχρεωτικός, οπότε ο ΜΗΠΕΡ ή Environmental engineering έχει αυξημένο πεδίο δράσης.

Όσον αφορά τους χώρους εργασίας ο κ. Δήμου μας ανέφερε ότι ο μηχανικός περιβάλλοντος απασχολείται κυρίως σε εταιρίες κατασκευής και μελετών Βιολογικών Καθαρισμών, έργων διαχείρισης Απορριμμάτων, επεξεργασίας Στερεών και Υγρών Αποβλήτων.

Επίσης, σε εταιρίες κατασκευής και μελέτης έργων Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και σε τεχνικές εταιρίες μελετών και σε εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου μονάδων επεξεργασίας Αποβλήτων και ποιότητας ύδατος. Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι οι ΜΗΠΕΡ έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις ΠΕ Περιβάλλοντος στο δημόσιο τομέα, αλλά και θέσεις στη δημόσια εκπαίδευση αφού εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ12.13 Περιβαλλοντολόγων.

Προβλήματα και προοπτικές

Ζητήσαμε από τον κ.Δήμου να τοποθετηθεί όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους άλλα και τις προοπτικές. Τα προβλήματα εδράζονται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη αναθεώρησης των Ελληνικών νομικών διαταγμάτων που διέπουν τα επαγγελματικά δικαιώματα, και τις αποκλειστικές επαγγελματικές δραστηριότητες των Μηχανικών, ανακόπτουν θεσμικά την πορεία και την εξέλιξη του ΜΗΠΕΡ στην αγορά εργασίας.

Ως παράδειγμα, ο κ. Δήμου μας ανέφερε ότι υπάρχουν νόμοι και βασιλικά διατάγματα που ρυθμίζουν επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών από το 1936 και το 1972 , την στιγμή που η πρώτη σχολή ΜΗΠΕΡ ιδρύθηκε στην Πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Θράκης το 1993 και η δεύτερη στο Πολυτεχνείο Κρήτης το 1995, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται σε αυτά. Επίσης ένα γενικό πρόβλημα όλων των Μηχανικών και όχι μόνο των ΜΗΠΕΡ είναι οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο του ΤΣΜΕΔΕ.

Όσον αφορά τις προοπτικές, ο κ. Δήμου μας είπε:

"Προσωπικά εκτιμώ, ότι κάθε χρόνος που περνά η ειδικότητα του Μηχανικού Περιβάλλοντος, μια νέα ειδικότητα Μηχανικών για τα Ελληνικά δεδομένα καταλαμβάνει μια αξιοπρόσεκτη θέση στον τεχνικό κλάδο. Η αργοπορημένη εναρμόνιση της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Δίκαιο, δυσχεραίνουν την ανάγκη για την παρουσία και το ρόλο του ΜΗΠΕΡ. Η ταχεία εξέλιξη των πραγμάτων όμως και η επιβολή της κοινωνίας για σωστά χωροθετημένα έργα σύμφωνα με προδιαγραφές ελαχίστων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θεωρώ ότι θα επιβάλλουν στο μέλλον τον πρωταγωνιστικό ρόλο των ΜΗΠΕΡ όπως συμβαίνει στον πρωτοπόρο Καναδά και στις ΒόρειοΕυρωπαϊκές Χώρες. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες είναι μικρό μέρος, σε σχέση με τι προοπτικές που θα υπάρξουν στο μέλλον και ίσως σε 5-10 χρόνια να θεωρείται και κορεσμένος κλάδος".

Πληροφορίες από το τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης

Πολύτιμες πληροφορίες για το επάγγελμα του Μηχανικού Περιβάλλοντος μπορεί να αντλήσει κανείς από την αξιόλογη παρουσίαση του τμήματος της Αν.Καθηγήτριας Ελευθερίας Ψυλλάκη στη διεύθυνση http://www.tuc.gr/fileadmin/users_data/public_relations/ENVENG.pdf.

Επιμέλεια – επεξεργασία:

Καλόγηρος Βασίλειος