Οι σχολές της Αστυνομίας αντίδοτο στην ανεργία: Μάθετε για τη φοίτηση, τους μισθούς

 

ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

5o Πεδίο

 

Οι σχολές της Αστυνομίας συγκεντρώνουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον πληθώρας υποψηφιών. Κάποιοι επιλέγουν τις εν λόγω σχολές συνειδητά, καθώς είχαν όνειρο ζωής να γίνουν αστυνομικοί, και κάποιοι τις επιλέγουν γιατί εξασφαλίζουν σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Ακολούθως παρουσιάζονται πληροφορίες για τη φοίτηση στις σχολές ώστε να έχουν οι υποψήφιοι μια πλήρη εικόνα ενόψη και των δηλώσεων τους για τη συμμετοχή στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι σχολές της Αστυνομίας εντάσσονται στο 5ο επιστημονικό πεδιό και απαιτούν εξέταση σε 7 μαθήματα.

Σχολή Αξιωματικών

Η μοναδική σχολή αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας έχει την έδρα της στην Αμυγδαλέζα της Αττικής. Η σχολή έχει ως στόχο μέσω της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης να προετοιμάσει τους νέους αξιωματικούς της Αστυνομίας παρέχοντάς τους τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κατάρτιση.

Προϋποθέσεις εισαγωγής:

Εκτός από τις εξετάσεις στα απαιτούμενα μαθήματα οι υποψήφιοι είναι αναγκαίο να περάσουν με επιτυχία μια σειρά από αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Τα όρια ύψους και βάρους ορίζονται κάθε φορά από εγκύκλιο. Τα τελευταία χρόνια είθισται να απαιτείται ως όριο ύψους το 1,70 για άνδρες και γυναίκες.       

Πως μπορείτε να διεκδικήσετε μια θέση στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας:

Για να διεκδικήσει ένας τελειόφοιτος ή και απόφοιτος μια θέση στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων δεν αρκεί να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά είναι αναγκαίο να συμπληρώσει μια αίτηση που την προμηθεύεται είτε από τα αστυνομικά τμήματα ή και από το διαδίκτυο. Η αίτηση αυτή κατατίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως φωτογραφίες, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας κ.α.

Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε ακαδημαϊκή, στρατιωτική. Η διάρκεια του προγράμματος σπουδών είναι 4 χρόνια. Αν και η σχολή ανήκει στο 5ο πεδίο τα περισσότερα μαθήματα, που διδάσκονται οι δόκιμοι, ανήκουν στις επιστήμες της νομικής, της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας που είναι σχολές του 1ου πεδίου (θεωρητική κατεύθυνση).Το πιο πάνω γεγονός ίσως ξενίσει τους μαθητές που προέρχονται από τη Θετική και Τεχνολογική κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μαθήματα: Ελληνική φιλολογίας, αστικό δίκαιο, ποινική δικονομία,ιστορία, εγκληματολογία, κοινωνιολογία κλπ

Πρακτική Άσκηση

Κάθε καλοκαίρι και για τρεις μήνες οι δόκιμοι τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα και κάνουν πρακτική άσκηση δίπλα σε μόνιμους αστυνομικούς.

Βαθμολογική εξέλιξη

Οι δόκιμοι μετά από την ολοκλήρωση της τετραετούς εκπαίδευσής τους ονομάζονται υπαστυνόμοι β και γίνονται μόνιμα στελέχη. Προάγονται διαδοχικά στους βαθμούς τους υπαστυνόμου Α, αστυνόμου Β, αστυνόμου Α, αστυνομικού Υποδιευθυντή, Αστυνομικού Διευθυντή, Ταξιάρχου, Υποστράτηγου ενώ ο καταληκτικός βαθμός είναι αυτός του Αντιστράτηγου.

Φοιτητική Ζωή

Οι ενδιαφερόμενοι για τη Σχολή Αξιωματικών δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι πρόκειται για μια στρατιωτική σχολή και μάλλον πρέπει να ξεχάσουν τη φοιτητική ζωή καθώς οι δόκιμοι μένουν σε εγκαταστάσεις της σχολής και φυσικά δεν είναι κάθε μέρα έξω αλλά ισχύουν και εδώ οι περιορισμοί και των υπόλοιπων στρατιωτικών σχολών. Λαμβάνουν επίσης ένα οικονομικό βοήθημα από τη σχολή.

Άδειες - Διακοπές

Οι δόκιμοι δικαιούνται έξοδο από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι και την Κυριακή. Επίσης  δίδονται άδειες εξόδου την Τετάρτη (από τις 3 μέχρι τις 11 το βράδυ για τους πρωτοετείς, για τους δευτεροετείς  διανυκτέρευση κάθε δεύτερη Τετάρτη, ενώ οι τριτοετείς δικαιούνται διανυκτέρευση κάθε Τετάρτη). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται εξόδους εφόσον δεν έχουν κάποια υπηρεσία ή δεν έχουν τιμωρηθεί για κάποιο παράπτωμα μέσα στη σχολή ή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της εκπαίδευσής τους.  Φυσικά υπάρχουν και οι εορταστικές άδειες και οι θερινές διακοπές.

Επίσης όσοι ενδιαφέρονται για τη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας οφείλουν να γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι συνεπείς στα μαθήματά αν επιθυμούν να διατηρήσουν τις εξόδους και τις εορταστικές άδειες.

Υποχρεωτική Παραμονή:

Να τονίσουμε ότι όπως για τις στρατιωτικές σχολές έτσι και για τη σχολή των Αξιωματικών της Αστυνομίας είναι απαραίτητο οι αξιωματικοί να υπηρετήσουν στις τάξεις της Αστυνομίας 10 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

 

ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

Η σχολή έχει ως στόχο μέσω της ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης να προετοιμάσει τους νέους αστυφύλακες της Αστυνομίας παρέχοντάς τους τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κατάρτιση.

Που βρίσκεται η σχολή;

Αν και στο μηχανογραφικό δελτίο δεν αναφέρεται η πόλη όπου εδρεύει η σχολή αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι παραρτήματα της σχολής βρίσκονται από Διδυμότειχο μέχρι Σητεία. Πιο αναλυτικά Σχολές Αστυφυλάκων λειτουργούν στις παρακάτω περιοχές:

  • Γρεβενά
  • Ξάνθη
  • Κομοτηνή
  • Διδυμότειχο
  • Νάουσα
  • Καρδίτσα
  • Ρέθυμνο
  • Σητεία
  • Αθήνα (δεν λειτουργεί)

Προϋποθέσεις εισαγωγής:

Εκτός από τις εξετάσεις στα απαιτούμενα μαθήματα οι υποψήφιοι είναι αναγκαίο να περάσουν με επιτυχία μια σειρά από αθλητικές και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες. Τα όρια ύψους και βάρους ορίζονται κάθε φορά από εγκύκλιο. Τα τελευταία χρόνια είθισται να απαιτείται ως όριο ύψους το 1,70 για άνδρες και γυναίκες.       

Πως μπορείτε να διεκδικήσει κάποιος μια θέση στις σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας:

Για να διεκδικήσει ένας τελειόφοιτος ή και απόφοιτος μια θέση στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και αστυφυλάκων δεν αρκεί να δηλώσει τη σχολή στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά είναι αναγκαίο να συμπληρώσει μια αίτηση που την προμηθεύεται είτε από τα αστυνομικά τμήματα ή και από το διαδίκτυο. Η αίτηση αυτή κατατίθεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως φωτογραφίες, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας κ.α.

Εκπαίδευση

Η φοίτηση στη σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί 5 εξάμηνα. Τα μαθήματα που διδάσκονται ανήκουν στις επιστήμες, της νομικής, φιλολογίας, ψυχολογίας, κοινωνιολογίας.

Κατανομή στα τμήματα ανα πόλη

Η κατανομή των εισαγομένων στα Παραρτήματα της Σχολής Αστυφυλάκων, που λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, με βάση τη σειρά προτίμησης για καθένα που δηλώνεται μετά την επιλογή αυτών στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε συνδυασμό με τη συνολική τους βαθμολογία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση με μέριμνα της ίδιας Διεύθυνσης.

Πρακτική Άσκηση

Κάθε καλοκαίρι και για τρεις μήνες οι δόκιμοι τοποθετούνται σε αστυνομικά τμήματα ανά την Ελλάδα και κάνουν πρακτική άσκηση δίπλα σε μόνιμους αστυνομικούς. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το διάστημα της πρακτικής άσκησης και πλέον καταλαμβάνει όλο το 2ο έτος.Πλέον μέσα στις σχολές των αστυφυλάκων υπάροχυν μόνο πρωτοετείς. 

Βαθμολογική εξέλιξη

Οι δόκιμοι μετά από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους ονομάζονται αστυφύλακες  και γίνονται μόνιμα στελέχη. Προάγονται στο βαθμό του αρχιφύλακα μετά από εξετάσεις ή αν έχουν πτυχίο οποιουδήποτε τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Επίσης μετά από προαγωγικές εξετάσεις δύναται κάποιοι από τους αρχιφύλακες να προαχθούν στο βαθμό του ανθυπαστυνόμου.Σε περίπτωση που ένας αστυφύλακας εισαχθεί στο ΤΕΜΑ (Τμήμα Μετεπαγγελματικής Εκπαίδευσης Αστυνομίας) έχει τη δυνατότητα να προαχθεί μέχρι και το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή.

Από τη Σχολή Αστυφυλάκων στη Σχολή Αξιωματικών

Όσοι αστυφύλακες το επιθυμούν μετά την αποφοίτησή τους μπορούν μέσα από Πανελλήνιες εξετάσεις και με χαμηλότερη βάση σε σύγκριση με τους υποψήφιους πολίτες να διεκδικήσουν το 20% των θέσεων της σχολής των Αξιωματικών.

Επίσης στη Σχολή Αξιωματικών εισάγονται καθ' υπέρβαση και χωρίς εξετάσεις οι πέντε (5) πρώτοι κατά σειρά εξόδου από τη Σχολή Αστυφυλάκων, όπως καθορίζεται από τον οικείο κανονισμό, που εισάγονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2226 και αποφοιτούν κατά το αμέσως προηγούμενο της εισαγωγής εκπαιδευτικό έτος.

Φοιτητική Ζωή

Οι ενδιαφερόμενοι για τη Σχολή Αστυφυλάκων δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι πρόκειται για μια στρατιωτική σχολή και μάλλον πρέπει να ξεχάσουν τη φοιτητική ζωή καθώς οι δόκιμοι μένουν σε εγκαταστάσεις της σχολής και φυσικά δεν είναι κάθε μέρα έξω αλλά ισχύουν και εδώ οι περιορισμοί και των υπόλοιπων στρατιωτικών σχολών. Λαμβάνουν επίσης ένα οικονομικό βοήθημα από τη σχολή.

Άδειες - Διακοπές

Οι δόκιμοι δικαιούνται έξοδο από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι και την Κυριακή. Επίσης  δίδονται άδειες εξόδου την Τετάρτη (από τις 3 μέχρι τις 11 το βράδυ για τους πρωτοετείς, για τους δευτεροετείς διανυκτέρευση κάθε δεύτερη Τετάρτη, ενώ οι τριτοετείς δικαιούνται διανυκτέρευση κάθε Τετάρτη). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δικαιούνται εξόδους εφόσον δεν έχουν κάποια υπηρεσία ή δεν έχουν τιμωρηθεί για κάποιο παράπτωμα μέσα στη σχολή ή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις της εκπαίδευσής τους.  Φυσικά υπάρχουν και οι εορταστικές άδειες και οι θερινές διακοπές.

Υποχρεωτική Παραμονή:

 Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο να υπηρετήσουν στις τάξεις της Αστυνομίας 8 χρόνια συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου της σχολής.

Οι μισθοί των αστυνομικών

Επειδή πολλοί μαθητές στρέφονται στις σχολές της αστυνομίας λόγω του σίγουρου μισθού παραθέτουμε πίνακα με τις μισθολογικές απολαβές της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

 

Μισθολογικός Βαθμός

Μισθός

   

Αρχηγός ΕΛ.Α.Σ

1.698,00

Γεν. Επιθεωρητής ΕΛ.ΑΣ.

1.584,00

Αντιστράτηγος

1.479,00

Υποστράτηγος

1.400,00

Ταξίαρχος

1.313,00

Αστυνομικός Διευθυντής

1.146,00

Αστυνομικός Υποδιευθυντής

1.033,00

Αστυνόμος Ά

971,00

Αστυνόμος ΄Β

928,00

Υπαστυνόμος Ά

910,00

Υπαστυνόμος ΄Β

875,00

Ανθυπαστυνόμος

822,00

Αρχιφύλακας

796,00

Υπαρχιφύλακας

770,00

Αστυφύλακας

718,00

Δόκιμοι Υπαστ. – Αστυφ.

280,00

Βάσεις και ζήτηση

Ακολούθως παρουσιάζονται οι βάσεις εισαγωγής και η ζήτηση των σχολών.

 

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ    ΠΟΛΥΤ 10%

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ    ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ     ΠΟΛΥΤ 10%

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ     ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)       ΠΟΛΥΤ 10%

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)       ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%

 

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

1384

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ    ΠΟΛΥΤ 10%

149

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ    ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%

160

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ

918

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ   ΠΟΛΥΤ 10%

59

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ   ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%

66

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)

288

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)       ΠΟΛΥΤ 10%

16

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ   ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ   (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ)       ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ 4%

14