Στα θρανία 300 άτομα που μαθαίνουν ποντιακά

Φοιτητές, επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, επιστήμονες και συνταξιούχοι

Με τη συμμετοχή 300 ατόμων, ηλικίας 18 έως 70 ετών, ξεκίνησαν τα μαθήματα της ποντιακής διαλέκτου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν το καλοκαίρι το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Ο αριθμός των αιτήσεων εισαγωγής στις τάξεις ποντιακών, αλλά και η ηλικιακή και επαγγελματική προέλευση των αιτούντων αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη για τους φορείς υλοποίησης των μαθημάτων, που για να αντεπεξέλθουν στη ζήτηση αναζήτησαν αίθουσες πέραν του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και σε σχολεία και δημοτικά κτίρια.

Φοιτητές, επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, επιστήμονες και συνταξιούχοι, που στην πλειονότητά τους δεν έχουν δεσμούς με τον Πόντο, κάθισαν στα θρανία, για να γνωρίσουν, όχι μόνο την ποντιακή διάλεκτο, αλλά και τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα των Ποντίων.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας διαρκεί συνολικά 100 ώρες -ένα τετράωρο την εβδομάδα- και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Πριν από δύο εβδομάδες ξεκίνησαν να λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη 12 τμήματα (δύο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θέρμης, ένα στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, δύο στο 94ο Δημοτικό Σχολείο, τέσσερα στο πεντηκοστό πέμπτο Δημοτικό Σχολείο και τρία τμήματα στο ΠΑΜΑΚ). Τα μαθήματα είναι δωρεάν και παραδίδονται από οκτώ διδάσκοντες, μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

“Είναι πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι στα Τμήματα έχουμε ανθρώπους, που δεν έχουν καμιά σχέση με τον Πόντο και αυτό που τους οδήγησε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα είναι το προσωπικό τους μεράκι να ανακαλύψουν ένα νέο γι' αυτούς γνωστικό πεδίο. Είναι επίσης σημαντικό ότι έχουμε πάρα πολλά νέα παιδιά, ο μέσος όρος της ηλικίας των συμμετεχόντων είναι τα 35 έτη”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Κώστας Ανθόπουλος.

“Μια Κυριακή στο Ποντιακό χωριό”

Παράλληλα με τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου θα υλοποιηθεί και πλέγμα θεματικών δράσεων που αφορούν τον Πόντο και τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, το θέατρο και τη διατροφή.

«Σχεδιάζουμε αυτές οι δράσεις να ολοκληρωθούν με μια εκδρομή την άνοιξη, μία 'Κυριακή στο Ποντιακό χωριό', προκειμένου οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έλθουν σε επαφή με ανθρώπους, κυρίως μεγάλης ηλικίας και να συζητήσουν μαζί τους, αλλά και για να δούμε και σε ποιον βαθμό είχε επιτυχία το πρόγραμμα», γνωστοποίησε ο κ.Ανθόπουλος, προσθέτοντας ότι “θα επιλεγούν χώροι όπως καφενεία σε χωριά (των Ν.Κιλκίς, Σερρών, Πέλλας), στα οποία οι κάτοικοι είναι κατεξοχήν ποντιακής καταγωγής”.

Επόμενο “στοίχημα” στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συνδέσμου με το ΠΑΜΑΚ είναι η δημιουργία σχολείου διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, με ερευνητικό περιεχόμενο και επιστημονική οργανωτική υποδομή.

Προ ημερών, συμφωνήθηκε κι η διεύρυνση της συμφωνίας των δύο φορέων με την ένταξη σε αυτήν και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), για την εξ αποστάσεως διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου σε ομογενείς.

Σε συνάντηση μεταξύ του Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Αναστάσιου Οσιπίδη και του κ. Ανθόπουλου, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που διαθέτει το ΠΑΜΑΚ, με στόχο την καλλιέργεια και διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία, όπου υπάρχει έντονο ποντιακό στοιχείο.

“Ήδη έχουμε κατασταλάξει στους στόχους και τους σκοπούς και είμαστε στη σύνταξη του συμφώνου, το οποίο θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών”, ανέφερε ο κ.Ανθόπουλος.