Τα λεφτά από τις τηλεοπτικές άδειες έγιναν voucher για παιδικούς σταθμούς

"Θα κόψουμε το λαιμό μας, του χρόνου να μπουν όλα τα παιδιά" λέει ο Π. Κουρουμπλής

Την αύξηση των δομών φιλοξενίας ώστε του χρόνου όλα τα παιδιά να βρουν μια θέση με voucher σε κοντινούς τους παιδικούς σταθμούς προετοιμάζουν ήδη από τώρα οι συναρμόδιοι φορείς. Στόχος τόσο των αρμόδιων υπουργείων όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να μην επαναληφθεί το φετινό φαινόμενο που περίπου 9.500 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), εξαιτίας έλλειψης θέσεων σε δομές.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε εντολή στην ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των ελλείψεων ανά την επικράτεια και να ενημερώσει σχετικά, έως τα Χριστούγεννα, προκειμένου σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης να εξευρεθούν οι ανάλογες λύσεις.

«Θα κόψουμε το λαιμό μας, θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να βρούμε τα χρήματα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των συναρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι περισσότερες ελλείψεις παρατηρούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε ΚΔΑΠ για ΑμεΑ ιδίως για ηλικίες κάτω των 5 ετών και κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια, ακόμα και σε μεγάλους δήμους όπως είναι της Πάτρας. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, ΚΔΑΠ διαθέτουν οι 129 και ΚΔΑΠ ΑμεΑ μόλις 40 - 50.

Οι νέες θέσεις θα προέλθουν κυρίως από την αξιοποίηση σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες. Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε ότι για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων δομών εξετάζεται η τοποθέτηση σε έναν κοινό λογαριασμό των κονδυλίων που αντιστοιχούν στα 9.500 vouchers που δεν ενεργοποιήθηκαν από τους γονείς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θεόδωρος Γκοτσόπουλος ανέφερε ότι φέτος δόθηκαν voucher για 84.800 παιδιά, εκ των οποίων ενεργοποιήθηκαν τα 75.300. Με την αξιοποίηση μέρους των χρημάτων που εξασφαλίστηκαν από την πώληση των τηλεοπτικών αδειών, υπήρξε δεύτερη κατανομή κατά την οποία ικανοποιήθηκε το σύνολο των 16.500 νέων αιτήσεων, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν 91.800 παιδιά, περίπου 12.000 περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημειώθηκε, πόροι από τη διάθεση των τηλεοπτικών αδειών θα διατεθούν επίσης για 5.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία και στη διάθεση 6.500 γευμάτων στα σχολεία.