Βάσεις 2016: Ανατροπές και νέες εκτιμήσεις με τις βαθμολογίες

Ξεκίνησαν ήδη και οι διαδικασίες για την υποβολή μηχανογραφικών δελτίων

Αναρτώνται στα σχολεία σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΓΕΛ και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του Υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr. 

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την υποβολή μηχανογραφικών δελτίων (Μ.Δ.) 2016 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Στο μεταξύ, συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. «Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

Από την ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων προκύπτει ότι οι Ιατρικές Σχολές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ίσως και υψηλότερα, πτωτική θα είναι η τάση στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές ενώ αυξομοιώσεις θα σημειωθούν στις ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Μεγάλη πτώση αναμένεται να έχουν τα Παιδαγωγικά Τμήματα ενώ ανοδική θα είναι η πορεία στις Αστυνομικές σχολές.

Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο

Οι υποψήφιοι των σχολών με μεσαία ζήτηση θα περιοριστούν σε λιγότερες θέσεις ανεβάζοντας τις βάσεις. Αναμένεται άνοδος τόσο στις Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης  καθώς και σε σχολές με επίσης μεγάλη ζήτηση όπως στις σχολές ΜΜΕ και Ψυχολογίας.

2ο επιστημονικό πεδίο

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει συγκράτηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι. Οι Πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να κερδίσουν έδαφος.

3ο επιστημονικό πεδίο

Για την είσοδο στις ιατρικές σχολές ο βαθμός που θα απαιτείται θα είναι κοντά στο 19,5. Σχολές βιολογίας, οδοντιατρική, κτηνιατρικές αλλά και παραϊατρικών επαγγελμάτων αναμένεται επίσης να ανέβουν. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για ιστορική άνοδο των ιατρικών σχολών.

4ο επιστημονικό πεδίο 

Η  είσοδος στα Παιδαγωγικά έχει γίνει δύσκολη, με αποτέλεσμα να τις επιλέγουν λίγοι. Το γεγονός αυτός ενδέχεται να φέρει μείωση των βάσεων.

5ο επιστημονικό πεδίο 

Αναμένεται πτώση των βάσεων καθώς οι επιδόσεις των μαθητών φαίνεται ότι κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Μεγάλη αποτυχία στα μαθηματικά με ποσοστό 78% να έχει γράψει κάτω από τη βάση.