Υπουργός Παιδείας: 18.979 αναπληρωτές θα προσληφθούν φέτος

Αναφορά σε αναπληρωτές και διορισμούς έκανε ο υπουργός Παιδείας κατά την τοποθέτησή του στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων.  Ενέταξε την έλλειψη προσλήψεων στις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, τονίζοντας ότι « δεν είναι δυνατόν τα σχολεία να λειτουργούν με προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων από χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από πόρους που προορίζονται για αναπτυξιακές δράσεις. Το πρόβλημα έχει και παιδαγωγικές διαστάσεις. Δεν είναι επιτρεπτό εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές να αλλάζουν κάθε χρόνο δασκάλους, όταν η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον δάσκαλο και στον μαθητή προϋποθέτει κάποια διάρκεια. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, που η πολιτεία έχει εναποθέσει τη λειτουργία τους στον ηρωισμό του λιγοστού προσωπικού και στον αγώνα των γονιών».

 

 

Ο κ. Φίλης δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα ενός αριθμού μόνιμων διορισμών μέσα στο 2016 ενώ τόνισε ότι παρά τη δημοσιονομική δυσπραγία, η Κυβέρνηση για την εκπαιδευτική χρονιά 2015-2016 προχωρά σε προσλήψεις δεκαοκτώ χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα εννέα αναπληρωτών έναντι δεκαεπτά χιλιάδων διακοσίων εξήντα εννέα πέρσι, δηλαδή κατά 10% περισσότερες προσλήψεις.

 

Ιδιαίτερα βαρύτητα θα δοθεί  στην Ειδική Αγωγή και έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι η κυβερνητική απόφαση να προσληφθεί φέτος επιπλέον προσωπικό -περίπου χίλια άτομα- για την ειδική εκπαίδευση.

 

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες λέγοντας «Αλήθεια, γιατί δεν μας λένε πόσες προσλήψεις προέβλεπε ο προϋπολογισμός που ψήφισαν πέρσι; Ούτε μία. Γιατί δεν μας λένε πόσες από τις χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν, κάλυψαν με διορισμούς τα τελευταία χρόνια; Ούτε μία. Τα κενά των προηγούμενων κυβερνήσεων παλεύουμε φέτος να καλύψουμε, με στόχο μέχρι τα μέσα του μήνα να έχει αποκατασταθεί η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα σχολεία με έμφαση στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής».

 

Ο υπουργός Παιδεία αφού ανέφερε τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος πέρασε και στις λύσεις που θα δοθούν οι οποίες συνοψίζονται στα ακόλουθα:

 

1.Δραστική μείωση του αριθμού των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, αρχής γενομένης από τα κόμματα, την Αυτοδιοίκηση, την εκκλησιαστική διοίκηση, καθώς και άλλους φορείς κρατικής διοίκησης. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από τη σχολική χρονιά 2016-2017.

 

2. Κάθε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2016, θα έχουν στο μεγαλύτερο βαθμό οριστικοποιηθεί οι μεταθέσεις, οι αποσπάσεις και οι πίνακες προσλήψεων, ούτως ώστε τα σχολεία να λειτουργούν από την πρώτη μέρα, χωρίς τα κενά των τελευταίων χρόνων.

 

3. Σύγχρονο σύστημα Ειδικής Αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

 

4. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της προσχολικής αγωγής. Στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο είναι αναγκαία η συνολική αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος και των βιβλίων με σκοπό το παιδί να χαίρεται να μαθαίνει.

5. Περιορισμός της διδακτέας ύλης. Χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για τον τεράστιο όγκο της διδακτέας ύλης που οι μεν δάσκαλοι και καθηγητές αδυνατούν να διδάξουν, τα δε παιδιά αδυνατούν να αφομοιώσουν. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις δυσκολίες της ύλης, για όλες τις ασυνέχειες, τα άλματα, για όλα τα παράλογα που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα τα παιδιά, αλλά και οι γονείς όταν κάθονται στο πλευρό τους για να τα διαβάσουν.

 

6.Αναβάθμιση του λυκείου ως αυτόνομης εκπαιδευτικής βαθμίδας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστεί η δυνατότητα της θεσμοθέτηση νέων τρόπων αποτίμησης γνώσης με μείωση του χρόνου των εξετάσεων στα γυμνάσια προς όφελος του διδακτικού χρόνου.

 

7.Καθιέρωση του  Δημόσιου Διπλώματος  Γλωσσομάθειας.

 

8. Η αρμοδιότητα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς περνάει από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Παιδείας.

 

9.Άμεσα προωθείται ένα νέο πολυδιάστατο θεσμικό πλαίσιο αντισταθμιστικής εκπαίδευσης με στόχο την άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Επαναφορά -και μάλιστα ποιοτικά αναβαθμισμένης- της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης που είχαν ουσιαστικά καταργηθεί, καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες.

 

10. Ανάληψη εκπαιδευτικών δράσεων για την αντιμετώπιση τόσο του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, όσο και το φαινόμενο διακρίσεων, προκαταλήψεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού στο προαύλιο και την αίθουσα.

 

11. Σε ό,τι αφορά την εδώ και δεκαετίες περιφρονημένη Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση δεσμευόμαστε ότι άμεσα θα θέσουμε σε κοινωνική διαβούλευση ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής, τροποποιώντας όπου είναι αναγκαίο το ν. 4186/2013.

 

12. Θα θεσμοθετηθεί τέταρτο σχολικό έτος στα ΕΠΑΛ προαιρετικό και επιδοτούμενο για όσες και όσους αποφοίτους επιθυμούν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.  Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ θεσμοθετείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ένα εθνικό στρατηγικό πλαίσιο για τις μορφές μάθησης που βασίζονται στην εργασία.

 

Καλόγηρος Βασίλειος