Δεν έχει αναδρομική ισχύ η Υπουργική Απόφαση για τη συνάφεια μεταπτυχιακών

Ο Πρόεδρος της άμισθης Επιτροπής για την εξέταση της συνάφειας των μεταπτυχιακών στην ΕΑΕ, με νέες δηλώσεις του τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η Υπουργική Απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. «Είναι παράνομο μια Υπουργική Απόφαση να έχει αναδρομική ισχύ. Διαφωνώ κάθετα και δεν θα υπέγραφα ποτέ» υπογράμμισε ο κ. Κουρμπέτης, σημειώνοντας πως «στόχος είναι να βρεθεί μια λύση και να μπουν κανόνες,  προσπαθώντας να είμαστε όσο πιο διαλλακτικοί και  δίκαιοι». 

Για τη λίστα των μεταπτυχιακών σε Ειδική Αγωγή και Σχολική Ψυχολογία που αποτελούν παράρτημα της εγκυκλίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι πρέπει να αποσυρθεί γιατί είναι περιοριστική. 

Μάλιστα μας ανέφερε ότι από το γραφείο του κ. Κουράκη του ζητήθηκε να σταλεί επιστολή εκ μέρους του ώστε να λυθεί και να αποσαφηνιστεί το θέμα. Ο ίδιος αναμένεται  να συντάξει κείμενο με το οποίο θα ζητά να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο ότι θα  αποσυρθεί η λίστα των μεταπτυχιακών από την εγκύκλιο Ειδικής Αγωγής  και παράλληλα να διευκρινίζεται ότι η εξέταση της συνάφειας αφορά όσους θα καταθέσουν για πρώτη φορά μεταπτυχιακά και διδακτορικά τα οποία δε συμφωνούν με τα αναγραφόμενα στην Υπουργική Απόφαση. 

Επίσης ο κ. Κουρμπέτης  εστίασε τις δηλώσεις του και  στη μεταβατική περίοδο, λέγοντας ότι «εκεί ορίζεται ξεκάθαρα ότι ακόμα και αυτοί που δεν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, θα λάβουν προσωρινή συνάφεια και θα έχουν δικαίωμα πρόσληψης». Η μεταβατική περίοδος θα λήξει τον Αύγουστο του 2016 και σε αυτό το διάστημα θα έχουν οι εκπαιδευτικοί τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα ελλείποντα κριτήρια (Η Υ.Α αναφέρει: Η κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων που αφορούν στα έτη σπουδών, στην εξειδίκευση ανά αναπηρία, στην πρακτική άσκηση και στο εκπαιδευτικό ίδρυμα φοίτησης δύναται να οδηγούν σε προσωρινή συνάφεια με την ΕΑΕ για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016). 

«Μέσα σε αυτό το χρόνο θα εξετάσουμε τα κριτήρια που έχουν τεθεί, πιθανόν να δοθεί μεγαλύτερη μεταβατική περίοδος  και θα αναζητήσουμε τρόπους ώστε να αποκτήσουν οι εκπαιδευτικοί τα ελλείποντα κριτήρια. Δεν είναι γραμμένα τα κριτήρια στο μάρμαρο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής τονίζοντας ότι «θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα από εδώ και πέρα». 

Στην Υπουργική Απόφαση  αναφέρεται πως τα ως άνω κριτήρια είναι δυνατόν να τροποποιούνται μετά από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της Επιστημονικής Επιτροπής, αν από την άσκηση των επιστημονικών καθηκόντων της προκύψουν σχετικές ανάγκες. Η σχετική τροποποίηση γίνεται με Υπουργική Απόφαση μετά από γνωμοδότηση του ΙΕΠ.

 

Σημειώνουμε ότι το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής στην οποία ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι όλοι οι μεταπτυχιακοί-διδακτορικοί τίτλοι των υποψηφίων αναπληρωτών (των παρ. ε & στ) εξετάζονται ως προς τη συνάφειά τους με την ΕΑΕ από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή στο ΙΕΠ (βλ. Μέρος Α΄ - παρ.3), πλην όσων αφορούν ρητά στην Ειδική Αγωγή ή στη Σχολική Ψυχολογία (βάσει του επίσημου τίτλου τους) και για τους οποίους ως εκ τούτου τεκμαίρεται η μη αναγκαιότητα εξέτασης της συνάφειας.  

Τίτλοι που κατά τα προηγούμενα έτη - προ της συγκρότησης της ανωτέρω επιτροπής - κρίνονταν ως συναφείς από τη Δ/νση Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης και που ρητά αναγράφουν Ειδική Αγωγή ή Σχολική Ψυχολογία (βλ. Παράρτημα III) δεν αποστέλλονται στο ΙΕΠ.

Οι λοιποί τίτλοι αποστέλλονται στο ΙΕΠ από την οικεία Δ/νση Π.Ε. ή Δ.Ε. (βλ. και Μέρος Α΄ - παρ.4) συνοδευόμενοι, κατά περίπτωση, από την αναλυτική βαθμολογία ή το περιεχόμενο της διδακτορικής διατριβής του υποψηφίου.

Καλόγηρος Βασίλειος