Ο Αριστείδης Μπαλτάς για τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων ΤΕΙ

To Υπουργείο Παιδείας διαμορφώνει τα σχετικά σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για τα επαγγελματικά δικαιώματα – επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων Τμημάτων ΤΕΙ βάσει του κατά περίπτωση περιεχομένου και προγράμματος σπουδών, τα οποία δύναται να αξιολογηθούν από ειδικές επιστημονικές επιτροπές και σε κάθε περίπτωση μετά από γνωμοδότηση του αρμοδίου από το νόμο οργάνου. Επίσης επισημαίνεται ότι οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος ρυθμίζονται μέσα από ειδικές διατάξεις που προκαλούνται κάθε φορά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς που διέπουν τα αντικείμενα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό , οι προϋποθέσεις αδειοδότησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή καθορίστηκαν με το προεδρικό διάταγμα 176/2014 που εκδόθηκε μετά από πρόταση του Υπουργού Υγείας.

Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Παιδείας σε γραπτή του απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή κ. Νικολόπουλου σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή και στα θέματα της αρμοδιότητας του Παιδείας.

Σύμφωνα με την περ. γ της παρ.2 του άρθρου 25 του ν.1404/1983: Στους πτυχιούχους των ΤΕΙ αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα, που καθορίζονται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μετά από γνώμη του ΣΤΕ, το αργότερο έξι μήνες πριν την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών ΤΕΙ για τις υπάρχουσες ειδικότητες και προκειμένου για νέες ειδικότητες ταυτόχρονα με τη δημιουργία τους ή με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων». Ακολούθως, όπως προβλέπεται από την περ. β της παρ.6 του άρθρου 6 του ν.2916/2001 «Τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τα Τ.Ε.Ι. μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού είναι τα ίδια με αυτά που καθορίζονται με τα προεδρικά διατάγματα που έχουν εκδοθεί κατά ειδικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983. Τα προεδρικά διατάγματα που θα εκδοθούν με τις αυτές διατάξεις μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και θα αφορούν σε ειδικότητες για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί σχετικά προεδρικά διατάγματα, θα ισχύουν για όλους τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι. του οικείου Τμήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο αποφοίτησής τους». Βάσει των ανωτέρω διατάξεων εκδόθηκε το πδ 96/2002 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Λογοθεραπείας ΤΕΙ.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι η έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δε συνιστά τη διαμόρφωση ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου επαγγελματικής δραστηριότητας, καθόσον οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος ρυθμίζονται μέσα από ειδικές διατάξεις που προκαλούνται κάθε φορά από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς που διέπουν τα αντικείμενα αυτά. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και οι ρυθμίσει για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ΤΕΙ, που περιλαμβάνονται στις παρ.1 και 2 του άρθρου 18 με τίτλο «Επαγγελματική κατοχύρωση αποφοίτων ΤΕΙ» του ν.3794/2009 ,με τις οποίες ορίζεται ότι: «1. Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων νεοϊδρυόμενων Τμημάτων ΤΕΙ καθορίζονται με τα διατάγματα ίδρυσής τους. Στο πλαίσιο των διαταγμάτων του προηγούμενου εδαφίου, οι κατ’ ιδίαν όροι και προϋποθέσεις ασκήσεως των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται με τα διατάγματα αυτά εξειδικεύονται εκάστοτε με αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3549/2007» και 2. «Με διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ, μπορεί να καθορίζονται επίσης και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ήδη υφιστάμενων Τμημάτων ΤΕΙ, στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμη μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά δικαιώματα με διατάγματα, που προβλέπονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις ασκήσεως των δικαιωμάτων αυτών με αποφάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3549/2007».

 

Καλόγηρος Βασίλειος