Αξιοποίηση και των ΠΕΠ για προσλήψεις εκπαιδευτικών

Μέχρι και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών ενδέχεται να αξιοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr. 

Πράγματι σε επενδυτικές προτεραιότητες όπως η 9iii - Καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και προώθηση των ίσων ευκαιριών  του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 υπάρχει η ακόλουθη δράση: 

δ) Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η δράση αφορά στη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης υποστήριξης των μαθητών με αναπηρία που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και μαθησιακές δυσκολίες ή έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. 

Στόχος της δράσης είναι η παράλληλη στήριξη των ΑΜΕΑ στη σχολική τάξη.

Βασικοί Ωφελούμενοι (Ομάδες Στόχου): Άτομα ευπαθών ομάδων, άτομα με αναπηρία, περιθωριοποιημένα άτομα. 

Ενδεικτικές Κατηγορίες Δικαιούχων: Υπ. Παιδείας , Τοπικοί φορείς, ΟΤΑ. 

Το Υπουργείο Παιδείας όπως πληροφορηθήκαμε έχει εξασφαλίσει το ίδιο ποσό με το προηγούμενο σχολικό έτος όσον αφορά τις προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση χρημάτων και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπως έγινε και το 2014-15. 

Το ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση αν και είναι μειωμένο θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό για προσλήψεις αναπληρωτών μεταφέρθηκε στο 2015-16 και 2016-17 ,αποδυναμώνοντας τα άλλα έτη οικονομικά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για το 2016-17 έχει προϋπολογιστεί να εκταμιευτούν για αναπληρωτές 140.000.000 ευρώ.

 

Καλόγηρος Βασίλειος