Μεταπτυχιακό Διαχείριση έργων, Συγκοινωνιακός και Χωρικός Σχεδιασμός

Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος που ξεκινάει το Σεπτέμβριο

Εξειδικευμένες γνώσεις μεταπτυχιακού επιπέδου σε ένα γνωστικό αντικείμενο με σημαντική ζήτηση, θα παρέχει ένα νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Διαχείριση έργων, Συγκοινωνιακός και Χωρικός Σχεδιασμός» το οποίο τίθεται σε λειτουργία από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2015-16 στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μηχανικούς.

Το Πρόγραμμα οργανώνεται από τα Τμήματα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικών Μηχανικών καλύπτοντας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή κ. Σεραφείμ Πολύζο, ένα κενό που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, εφόσον δεν υπάρχουν πολλά μεταπτυχιακά που συνδέονται με τη διαχείριση έργων, το συγκοινωνιακό και το χωρικό σχεδιασμό. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται, τόσο στους προπτυχιακούς φοιτητές, στους οποίους παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης των ερευνητικών τους προοπτικών και των βασικών δεξιοτήτων στο επιστημονικό πεδίο της διαχείρισης και του σχεδιασμού των έργων, με εστίαση στα συγκοινωνιακά έργα, όσο και στους επαγγελματίες μηχανικούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης νέων γνώσεων και εμπλουτισμού του θεωρητικού τους υποβάθρου στο παραπάνω επιστημονικό πεδίο. 

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Πρόγραμμα οδηγούν στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης Master και προϋποθέτουν την επιτυχή παρακολούθηση και εξέταση σε οκτώ μαθήματα κατά τη διάρκεια των δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων καθώς και την εκπόνηση και επιτυχή εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας στο τρίτο ακαδημαϊκό εξάμηνο (90 ECTS). 

Η απονομή του Master συνοδεύεται από το «Ευρωπαϊκό Παράρτημα Διπλώματος», καθώς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι από τα τρία πρώτα Ελληνικά ΑΕΙ που απέκτησε την πιστοποίηση DS Label της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων μηχανικών οι παραδόσεις στα μαθήματα θα γίνονται τρείς ημέρες την εβδομάδα από τις 3.00 έως τις 9.00 μ.μ., ενώ δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης υπό το καθεστώς της μερικής φοίτησης, με ελάχιστη χρονική διάρκεια τα πέντε ακαδημαϊκά εξάμηνα. 

Τα μαθήματα θα διεξάγονται στη Λάρισα σε πιστοποιημένη αίθουσα που θα παραχωρήσει το Τ.Ε.Ε. - Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, στο Δ.Π.Μ.Σ. και τα δίδακτρα του Δ.Π.Μ.Σ. ανέρχονται συνολικά σε 3.000 ευρώ. 

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτές υποψηφιότητες διπλωματούχων (ή τελειοφοίτων, εφόσον αποφοιτήσουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2015) Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Μηχανικών Διοίκησης και Οικονομίας και πτυχιούχων αντίστοιχων Τμημάτων ΤΕΙ της ημεδαπής και ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. 

Η διαδικασία επιλογής βασίζεται στην αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας με κριτήρια όπως ο βαθμός πτυχίου, το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας, η γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας, η επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία, οι δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια, η κατοχή άλλων μεταπτυχιακών τίτλων, η συνάφεια των προπτυχιακών σπουδών με το αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. καθώς και στην προφορική συνέντευξη, όπως ορίζονται από τον κανονισμό σπουδών. 

Οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν έως τις 15 Ιουλίου 2015. 

Οι φάκελοι υποψηφιότητας που θα ληφθούν υπόψη για τη διαδικασία επιλογής, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στη Γραμματεία του Δ.Π.Μ.Σ. μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015 (σφραγίδα ταχυδρομείου, σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής).