Το νέο εξεταστικό πρόγραμμα καταργεί την επιστήμη της Κοινωνιολογίας

Στα διδασκόμενα μαθήματα, τόσο της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, όσο και της Ομάδας Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής περιλαμβάνεται το μάθημα της Κοινωνιολογίας.

Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τη σχετική ερώτηση την είχε καταθέσει ο κ. Καράογλου ο οποίος ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι εντύπωση προκαλεί ο αποκλεισμός του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ Λυκείου στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών.  Οι υποψήφιοι φοιτητές ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών δεν θα επικεντρώνονται στη μελέτη της κοινωνιολογίας, που ως επιστημονικό πεδίο έχει τη δική του αξία και τον δικό του ρόλο στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά στο παραδοσιακό σχήμα των κλασικών σπουδών.

Σύμφωνα με τα αναφέρονται στο κείμενο του κ. Καράογλου πρόκειται για μια κίνηση που προκαλεί προβληματισμό σε μια εποχή που απαιτεί ίσως περισσότερο από ποτέ την καλλιέργεια και ανάπτυξη μιας διευρυμένης αντίληψης και της κριτικής σκέψης. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία υπογραμμίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί η υποβάθμιση της Κοινωνιολογίας ως επιστήμης μέσα στο αναλυτικό πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και ο παραγκωνισμός της ως εξεταζόμενο μάθημα στις συναφείς επιστημονικές κατευθύνσεις.

Ο βουλευτής ζητούσε να μάθει αν προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει την εισαγωγή του μαθήματος της Κοινωνιολογίας ως εξεταζόμενο μάθημα στις κατατακτήριες εξετάσεις στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση στο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και σε τι ενέργειες θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για τη στήριξη της Κοινωνιολογίας ως σημαντικό επιστημονικό πεδίο στο εκπαιδευτικό σύστημα.