Δραστικός περιορισμός των δαπανών στο Υπουργείο Παιδείας

Άμισθοι σύμβουλοι και περικοπή δαπανών εντάσσονται στα μέτρα που έχει πάρει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στα πλαίσια των περιορισμένων δημοσιονομικών δυνατοτήτων. 

Εθελοντές Ειδικοί σύμβουλοι

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς το ΥΠΟΠΑΙΘ είναι το πρώτο Υπουργείο που εκμεταλλεύεται έναν καινούργιο θεσμό που ψηφίστηκε ήδη στη Βουλή, τον θεσμό των άμισθων ειδικών Συμβούλων. 

Ο εν λόγω θεσμός περιλαμβάνεται στο άρθρο 24 του νόμου 4320/2015 όπου και αναφέρεται στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και Υπουργών επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συμβούλου για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων και συνεργατών. Οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγουμένου εδαφίου είναι διακεκριμένοι επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες ειδικού αντικειμένου, υποστηρίζουν στο αντικείμενό τους τα διοικητικά όργανα, τις επιτροπές και τις αρμόδιες υπηρεσίες και προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης ή των αρμοδίων Υπουργών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι ειδικοί αυτοί σύμβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δεν λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους. 

Περικοπή δαπανών 

Εκτός από την εφαρμογή του θεσμού των ειδικών συμβούλων που υπηρετούν εθελοντικά ο Αριστείδης Μπαλτάς δεν παρέλειψε να προχωρήσει και σε μια σύγκριση των δαπανών μετακίνησης που έγιναν το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. 

Στο διάστημα Φεβρουαρίου –Μάρτιου 2014, δαπανήθηκαν 29.000 ευρώ για τις μετακινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ. Τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 2015 το αντίστοιχο ποσό ήταν υποπολλαπλάσιο, μόλις 2.600 ευρώ. «Προσφάτως μάλιστα, ο κ. Κοντονής αρνήθηκε πρόσκληση στο εξωτερικό για λόγους οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Παιδείας. 

Για τις δημόσιες σχέσεις,  την περίοδο Φεβρουάριου – Μάρτιου 2014 τα προϋπολογισμένα έξοδα ανέρχονταν στο ποσό των  8.702 ευρώ . Από αυτά τα δαπανηθέντα ήταν 7.330 ευρώ. Συγκριτικά την ίδια περίοδο, φέτος, δεσμεύτηκαν κατ’ αρχήν σχεδόν τα μισά από την προηγούμενη χρονιά , δηλαδή 4.600 ευρώ, και εν τέλει δαπανήθηκαν μόλις  1.367 ευρώ. 

«Είναι ένα ακόμα ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να μειώσουμε περιττές για την εποχή μας δαπάνες. Και εννοείται ότι κάποιες άλλες δεν μπορούμε να τις μειώσουμε όπως είναι τα λειτουργικά έξοδα, οι μισθοί κτλ» τόνισε ο κ. Μπαλτάς. 

Προσλήψεις και απολύσεις λόγω πλαστών πτυχίων 

Ο υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε ότι  το Υπουργείο έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε 459 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και  335 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.  Ο υπουργός Παιδείας άφησε αιχμές για την προηγούμενη πολιτική ηγεσία λέγοντας ότι πρόκειται για εκπαιδευτικούς που έπρεπε να είχαν προσληφθεί εδώ και πολλούς μήνες και εντέλει προσελήφθησαν από εμάς. Ας μην πούμε τους λόγους για τους οποίους δεν είχαν γίνει οι προσλήψεις αυτές, ας μην αναλωθούμε σε εύκολη κριτική, καταλαβαίνετε άλλωστε όλοι τους λόγους. 

Παράλληλα, το υπουργείο προχώρησε σε 13 τελεσίδικες απολύσεις για λόγους πλαστών πτυχίων.

Καλόγηρος Βασίλειος