Η συγγνώμη Τζιφόπουλου για τη φασιστοποίηση

Συγγνώμη ζήτησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής και πρώην -πλέον- αντιπρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μετά την παραίτηση-βελούδινη αποπομπή του, Γιάννης Τζιφόπουλος, για τις ατυχείς εκφράσεις "φασιστοποίηση" και "να ρίχνουμε και καμιά σφαλιάρα" γιατί "μόνο έτσι καταλαβαίνει ο Έλληνας" που χρησιμοποίησε, μιλώντας σε εκπομπή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Μακεδονίας, DION. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο ίδιος, χρησιμοποίησε μεταφορικά τις συγκεκριμένες φράσεις.

Βέβαια, ήταν τελικά εκείνες που τον εξώθησαν να υποβάλλει την παραίτησή του, "για λόγους αρχής", όπως ειπώθηκε από το ίδιο το Ίδρυμα, αλλά και από τον ίδιο, από τη θέση του αναπληρωτή πρύτανη του Αριστοτελείου.

"Λυπούμαι πολύ για τις ατυχείς εκφράσεις 'φασιστοποίηση ... να ρίχνουμε και καμιά σφαλιάρα' που χρησιμοποίησα μεταφορικά. Η έκφραση αυτή, που απομονώθηκε από τα συμφραζόμενα, αφορούσε τη χωρίς εξαιρέσεις τήρηση των νόμων", τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τζιφόπουλος.

Ακόμη, προσθέτει ότι "δεν ασπάζεται επ' ουδενί απολυταρχικές τάσεις και απόψεις και δεν υποστηρίζει την υιοθέτηση συμπεριφορών καταστολής". 

"Ζητώ συγγνώμη για το ατυχές αυτό περιστατικό", καταλήγει.

Ο κ. Τζιφόπουλος ευχαριστεί "για την άψογη συνεργασία, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τον πρύτανη, το Συμβούλιο Διοίκησης, τους καθηγητές/λέκτορες του Πανεπιστημίου, όλους τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου και τους φοιτητές" και σημειώνει πως θα συνεχίσει το έργο του με αφοσίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκπομπή, στην οποία ακούστηκαν οι αμφιλεγόμενες φράσεις, είχε βγει στον αέρα ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.

Ολόκληρη η δήλωση Τζιφόπουλου:

Ακολουθεί η δήλωση του κ. Τζιφόπουλου:

"Χθες το πρωί (25/11) για λόγους αρχής υπέβαλα την παραίτησή μου από την θέση του Αναπληρωτή Πρύτανη. Σε εκπομπή με θέμα την Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου Πιερίας που προβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο τοπικό κανάλι Dion TV, μια δήλωσή μου έλαβε εξαιρετικά εκτενή και δυσμενή δημοσιότητα.

Λυπούμαι πολύ για τις ατυχείς εκφράσεις “φασιστοποίηση ... να ρίχνουμε και καμιά σφαλιάρα” που χρησιμοποίησα μεταφορικά. Η έκφραση αυτή, που απομονώθηκε από τα συμφραζόμενα, αφορούσε τη χωρίς εξαιρέσεις τήρηση των νόμων. Επιθυμώ να δηλώσω πως δεν ασπάζομαι επ' ουδενί απολυταρχικές τάσεις και απόψεις και δεν υποστηρίζω την υιοθέτηση συμπεριφορών καταστολής. Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας γνωρίζουν τον βίο και την πολιτεία μου.

Επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμά τον Πρύτανη κ. Μήτκα, τους αναπληρωτές Πρύτανη, το Συμβούλιο Διοίκησης, τους Καθηγητές/Λέκτορες του Πανεπιστημίου, όλους τους υπαλλήλους (διοικητικούς και των άλλων κατηγοριών) και τους φοιτητές για την άψογη συνεργασία που είχα μαζί τους κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Ζητώ συγγνώμη για το ατυχές αυτό περιστατικό. Θα συνεχίσω το έργο μου με αφοσίωση και τις προσπάθειές μου για την πρόοδο των φοιτητών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου".