Ζητούν απόσυρση της τροπολογίας για πληροφορική και λογοτεχνία

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν 5 Επιστημονικές Ενώσεις με αφορμή τις αλλαγές που φέρνει η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας στη Γ' Λυκείου. Οι Ενώσεις ζητούν την απόσυρσή της και παράλληλα να αναμένει ο Υπουργός τις προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουν, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής κοινότητας και θα οδηγήσουν σε βελτίωση του εξεταστικού συστήματος προς όφελος των μαθητών και της Εκπαίδευσης.

Όπως έχει γράψει το news.gr, η τροπολογία εισάγει την πληροφορική στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ενώ αφαιρεί τη λογοτεχνία ως εξεταζόμενο μάθημα από τρία επιστημονικά πεδία.

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΘΕΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ

ΘΕΤΙΚΕΣ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΛΑΤΙΝΙΚΑ

ΦΥΣΙΚΗ

ΦΥΣΙΚΗ

ΑΡΧΑΙΑ

ΧΗΜΕΙΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ

Ν.ΓΛΩΣΣΑ

Ν ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΦΥΣΙΚΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤ.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤ.

ΧΗΜΕΙΑ

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝ.ΘΕΩΡΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΣΤ.ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ/ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συνάντηση των 5 επιστημονικών ενώσεων πραγματοποιήθηκε στις 11/11/2014 στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ).

Την ΕΓΕ εκπροσώπησε η κ. Μαρία Ψυχογιού, την ΠΕΒ εκπροσώπησαν ο κ. Γ. Κατωπόδης και η κ. Μ.Μαυραγάνη,την ΕΕΦ εκπροσώπησε το μέλος του ΔΣ και  της επιτροπής παιδείας της ΕΕΦ κ. Α. Κασίδης,την ΠΕΦ ο προέδρός της κ. Α. Στέφος.

Την ΕΕΧ, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της πρόσκλησης, εκπροσώπησαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΔΕ, κ. Λ. Φαρμάκης, το μέλος της ΔΕ κ. Φ. Σιδέρη και ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Παιδείας και Χημικής Εκπαίδευσης κ. Ξ. Βαμβακερός.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ιδιαίτερης ανησυχίας με αφορμή την κατάθεση από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ στις 6/11/14 τροπολογίας με θέμα : «Ρύθμιση θεμάτων διάρθρωσης προγράμματος και απολυτήριων εξετάσεων»  με βάση την οποία δεν εξετάζεται το μάθημα της Λογοτεχνίας στο 2ο-3ο-4ο ΕΠΕ, και θα εξετάζεται η Χημεία διαζευκτικά με ένα μάθημα Πληροφορικής στο 2ο ΕΠΕ, και παρά το γεγονός ότι ήταν ενημερωμένο για το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία των Επιστημονικών Ενώσεων σχετικά με το εξεταστικό.

Κοινός τόπος υπήρξε η διαπίστωση ότι η τροπολογία όχι μόνο δεν επιλύει τα σημαντικά προβλήματα του εξεταστικού συστήματος, που προκύπτουν από το  νόμο 4186/14, όπως ο περιορισμός των επιλογών των μαθητών σε ένα μόνο πεδίο και η παντελής έλλειψη των Θετικών Επιστημών  από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στη Γ΄Λυκείου, αλλά αντίθετα δημιουργεί και επιπρόσθετα προβλήματα.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων καλούν τον Υπουργό Παιδείας να αποσύρει την τροπολογία και να αναμένει τις προτάσεις τις οποίες θα υποβάλουν οι Επιστημονικές Ενώσεις, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Επιστημονικής κοινότητας και θα οδηγήσουν σε βελτίωση του εξεταστικού συστήματος προς όφελος των μαθητών και της Εκπαίδευσης.

 

Καλόγηρος Βασίλειος