“Δεν έχει σχέση η αποβολή του μαθητή με την έπαρση της σημαίας”

Το γύρο του διαδικτύου έκανε είδηση περί αποβολής μαθητή Επαγγελματικού Λυκείου της Κατερίνης γιατί ζήτησε να γίνεται έπαρση της ελληνικής σημαίας στο σχολείο και να ακούγεται ο Εθνικός Ύμνος. Μάλιστα, γινόταν μνεία του νόμου Κ.Δ.Π. 223/97, παρ.33 που ανέφερε ότι:

“Σε κάθε δημόσιο σχολείο αναρτώνται καθημερινά τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή σημαία σε διαφορετικούς ιστούς. Μια φορά τη βδομάδα γίνεται επίσημα η έπαρση των σημαιών και ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος σε κοινή συγκέντρωση των παιδιών και με την παρουσία όλου του διδακτικού προσωπικού”.

Ωστόσο, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το πιο πάνω χωρίο θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για νόμο της Ελλάδας, αφού αναφέρεται και η κυπριακή σημαία, άλλα για νόμο της Κύπρου.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στα δημοσιεύματα που κατέκλυσαν το διαδίκτυο, χαρακτηρίζοντας την ανάρτηση κακόβουλη, που στοχεύει στην παραπληροφόρηση, στην προπαγάνδα, στην προώθηση ιδεολογικών στερεοτύπων, στην στόχευση προσώπων ή ομάδων ατόμων με αβάσιμες και ανυπόστατες κατηγορίες κ.α.

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής, αναφέρει ο Σύλλογος Διδασκόντων στο 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης:

Η τριήμερη αποβολή που επιβλήθηκε στο μαθητή (σημειωτέον ότι ο μαθητής είναι ενήλικας) αφορά επανειλημμένες πράξεις και ενέργειές του που αντιβαίνουν στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου.

Η ποινή επιβλήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του νόμου και ουδεμία σχέση έχει με την αξίωση του μαθητή και μελών του 15μελούς για καθημερινή έπαρση της σημαίας και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Η σημαία του σχολείου είναι μονίμως αναρτημένη σε κεντρικό σημείο του διδακτηρίου, ο Εθνικός Ύμνος τραγουδιέται από την εκπαιδευτική κοινότητα στις Εθνικές Γιορτές – Επετείους και όποτε το κρίνει σκόπιμο ο Σύλλογος Διδασκόντων (όπως ακριβώς προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία).

Η ατυχής αναφορά σε νόμο του δημοσιεύματος είναι λανθασμένη διότι παραπέμπει σε νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά το θέμα της καθημερινής έπαρσης της σημαίας, αναφέρθηκε στα μέλη του 15μελούς και στους υπόλοιπους μαθητές ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των μαθητικών κοινοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται σαφώς στον κανονισμό λειτουργίας τους.

Παρ’ όλα αυτά, δόθηκε στους μαθητές η προβλεπόμενη από τον κανονισμό μαθητικών κοινοτήτων διδακτική ώρα για τις Μαθητικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, για να συζητήσουν το θέμα, να καταλήξουν σε κάποιο ψήφισμα-απόφαση, το οποίο θα μπορούσε να προωθηθεί ως αίτημα σε ανώτερες Διοικητικές Δομές (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, Περιφέρεια, Υπουργείο Παιδείας).

Σε κάθε περίπτωση, ο Διευθυντής του Σχολείου δε λειτουργεί και δεν αποφασίζει μόνος του. Κυρίαρχο όργανο διοίκησης του σχολείου είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων ό οποίος λειτουργώντας με συλλογικό, δημοκρατικό και ελεύθερο πνεύμα και αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Κοινωνία και οικογένεια προσπαθεί να βοηθήσει τους μαθητές να γίνουν ελεύθεροι, υπεύθυνοι και δημοκρατικοί πολίτες μέσα από την ενεργό συμμετοχή και τη γνώση.
 
Καλόγηρος Βασίλειος