Ένταση στη νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου

Ένταση επικράτησε ήδη από την αρχή της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνεδρίαση διοργανώνεται σήμερα εξ αναβολής καθώς κατά την προχθεσινή συνεδρίαση επικράτησε μεγάλη ένταση, κυρίως μεταξύ του Πρύτανη κ. Φορτσάκη και ομάδας φοιτητών.

Έξω από τα Προπύλαια, ομάδα περίπου 30 συγκεντρωμένων φοιτητών ζητάει να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, που είναι σε εξέλιξη.

Έξω από την είσοδο, επί της οδού Ρήγα Φεραίου, η οποία είναι κλειστή, βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι φοιτητές φωνάζουν συνθήματα κατά του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ένταση ξεκίνησε όταν φοιτητές επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της συνεδρίασης. Η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων στη Σύγκλητο βγήκε από το κτίριο για να ενημερώσει, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια να μην της επιτραπεί η είσοδος, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της. Η εκπρόσωπος των υπαλλήλων, Αθηνά Αλεξανδρή δήλωσε πως θα καταθέσει μήνυση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή της απαγορεύτηκε η είσοδος. 

Όπως προβλέπει η τυπική διαδικασία, σε κάθε σύνοδο της Συγκλήτου μπορούν να συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι φοιτητών (έναν προπτυχιακό φοιτητή, έναν μεταπτυχιακό και έναν υποψήφιο διδάκτορα), τα ονόματα των οποίων ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Όπως αναφέρει η διοίκηση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τα ονόματα αυτά δεν είχαν δοθεί, δεν υπήρχαν στη λίστα και έτσι απαγορεύτηκε η είσοδος σε όλους τους φοιτητές.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται με ικανό αριθμό μελών της Συγκλήτου ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία και να έχουν ισχύ οι αποφάσεις που θα ληφθούν.

Η Σύγκλητος συνεδριάζει σήμερα με φλέγοντα ζητήματα, που έχουν προκαλέσει έντονες διαφωνίες, όπως το θέμα της διαγραφής ή μη των αιώνιων φοιτητών αλλά και τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο χώρο των πανεπιστημίων και το ζήτημα του ασύλου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος τόνισε ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση της Συγκλήτου επιτρέπεται μόνο στα μέλη και κάλεσε τους φοιτητές να αποχωρήσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων Ζαχαρίας Τριγάζης, χαρακτήρισε τη λογική των πρυτανικών Αρχών αυταρχική και αντιδημοκρατική, η οποίας, όπως ανέφερε, υπηρετεί το σχέδιο της κυβέρνησης για διάλυση του Πανεπιστημίου και μετάλλαξή του σε κάτι διαφορετικό από το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο της γνώσης, της κριτικής σκέψης και της αμφισβήτησης.

Εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών της Νομικής η φοιτήτρια Βασιλική Αθανασοπούλου ανέφερε ότι η εικόνα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει το κτίριο και τους φοιτητικούς συλλόγους να βρίσκονται απέξω είναι ενδεικτική.

Φωτορεπορτάζ Γιαννης Κεμμος