Σωτήριο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τη λειτουργία των σχολείων

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτέλεσε την τελευταία στιγμή μια από τις πηγές χρηματοδότησης των προσλήψεων αναπληρωτών. Συνολικά διατέθηκαν 43.000.000 ευρώ για το σχολικό έτος 2014-15. 

Από το πρόγραμμα αυτό γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στη Βθμια Εκπαίδευση και μπορούμε να πούμε ότι λειτούργησε ως σωσίβιο για τη λειτουργία των γυμνασίων, λυκείων και ΕΠΑΛ καθώς από τον κρατικό προϋπολογισμό έγιναν μόνο 498 προσλήψεις. Δεδομένου ότι η Δευτεροβάθμια δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ γίνεται αντιληπτό ότι χωρίς αυτή την πηγή χρηματοδότησης δεν υπήρχαν σχολεία χωρίς καθηγητές.

Ωστόσο μέσω των Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτήθηκαν προσλήψεις στην Αθμια ώστε να προσληφθούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί για το πρωινό πρόγραμμα αφού το ΕΣΠΑ δίνει προσλήψεις μόνο για τα ολοήμερα σχολεία.  Χθες έγιναν για πρώτη φορά και 21 προσλήψεις μέσω του ΠΔΕ για εκπαιδευτικούς της αγγλικής γλώσσας.

Να σημειώσουμε ότι περίπου 150 πιστώσεις από το σύνολο των 3.000 δόθηκαν και στην Ειδική Αγωγή όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 102 προσλήψεις αναπληρωτών.

Συνολικά μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν πραγματοποιηθεί 2.944 προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν τη Δευτεροβάθμια στην οποία και είχαν δοθεί περίπου 16.000 από τους 30.000 ανθρωπομήνες.  

Υπολείπονται ακόμα μικρός αριθμός πιστώσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και την ειδική αγωγή. Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οι πιστώσεις έχουν εξαντληθεί και στην προηγούμενη φάση πρόσληψης διατέθηκαν πιστώσεις από την Αθμια.  

Δεν αποκλείεται ένας μικρός αριθμός πιστώσεων να δοθεί εκ νέου  στη Βθμια καθώς, όπως έχει γράψει το news.gr, δεν έχει απομείνει άλλη πηγή χρηματοδότησης για τις προσλήψεις στη Βθμια που αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 800 ακόμα και σε βασικές ειδικότητες, όπως οι φιλόλογοι, μαθηματικοί κλπ.

Δευτεροβάθμια

1.851

Πρωτοβάθμια

991

Ειδική Αγωγή

102

Σύνολο

2.944

Σημείωση:  Το ΠΔΕ μπορεί να δώσει 3000 10μηνες προσλήψεις μέχρι στιγμής έχει δώσει 2.944 προσλήψεις που όμως δεν είναι 10μηνες αλλά περίπου 9μηνες!

Καλόγηρος  Βασίλειος