Προσλήψεις αναπληρωτών με πιστοποιητικό πλημμελειοδίκη

Το υπουργείο Παιδείας θα ζητά από εδώ και πέρα υποχρεωτικά πιστοποιητικό της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας καθώς και του τόπου όπου υπηρέτησε ο εκπαιδευτικός τα προηγούμενα έτη περί άσκησης ή μη εις βάρος του ποινικής δίωξης για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ζωής καθώς και ποινικό μητρώο περί του αν υπάρχει καταδίκη για τέτοιο έγκλημα.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στην οποία και αναφέρεται ότι στην περίπτωση που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή υπάρχει καταδίκη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ο υποψήφιος αυτός απαγορεύεται να συμμετάσχει στη διαδικασία για πλήρωση θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών. 

Επίσης, αναφορά γίνεται και στο πειθαρχικό δίκαιο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς στο άρθρο 2 του ν. 682/1977 προστίθεται παράγραφος 5 που αναφέρει τα εξής:

Για την πειθαρχική ευθύνη και την εν γένει διαδικασία και κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά την πειθαρχική δίωξη και ποινές για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων γενικής εκπαίδευσης εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις του ν.3528/2007.

Με την προσθήκη αυτή θα εφαρμόζεται και για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς το πειθαρχικό δίκαιο και η διαδικασία που ακολουθείται σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα δημόσια σχολεία.

Για την τροπολογία αυτή τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας λέγοντας ότι δεν μπόρεσε να ενημερώσει νωρίτερα γιατί ήταν ένα θέμα που του  γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθότι με έκπληξή του ενημερώθηκε: 

Πρώτον, ότι υπάρχουν δυνατότητες του Υπουργού να θέτει τέτοιους ανθρώπους εκτός υπηρεσίας –εκπαιδευτικής υπηρεσίας, έχει σημασία- ενώ διενεργούνται πειθαρχικές ή ποινικές διώξεις, αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη αρμοδιότητα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς –απαράδεκτο, απαράδεκτη παράλειψη- και δεύτερον, ότι επί διοριζομένων αναπληρωτών -δασκάλων, καθηγητών- όλη αυτή η ενδεχόμενη προϊστορία δεν παίζει κανένα ρόλο.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην αναπληρώτρια εκπαιδευτικό που διορίστηκε πριν λίγες μέρες και η οποία απολύθηκε γιατί κατηγορήθηκε κατά το παρελθόν για αποπλάνηση ανηλίκου μέσω facebook δηλώνοντας ότι "η τροπολογία κατετέθη, είναι εκπρόθεσμη, αλλά την υποστηρίζουμε με μεγάλη δύναμη. Δεν είχα ενημερώσει το Τμήμα την Παρασκευή, γιατί δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη την οποία διαπιστώσαμε στην πράξη και πάμε να την καλύψουμε".

Καλόγηρος Βασίλειος