Πώς θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών

Τη  μέση λύση φαίνεται να επέλεξε ο κ. Λοβέρδος για το ξεκλείδωμα των πινάκων των εκπαιδευτικών αφού σύμφωνα με τον υπουργό θα προσμετρηθούν οι προϋπηρεσίες από το 2012 και έπειτα. Θυμίζουμε ότι τόσο ο Υφυπουργός, όσο και ο Υπουργός Παιδείας είχαν υποστηρίζει στο παρελθόν ότι οι πίνακες θα ξεκλειδώσουν από το 2014. 

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είχε φανεί η πρόθεση του Υπουργού Παιδείας για αναγνώριση από το 2012 καθώς είχε υποστηρίξει:

Αναγνώριση προϋπηρεσίας 2012

Αυτοί που το 2013 - 2014, βοήθησαν την εκπαίδευση, δηλαδή μετά την ημερομηνία που δεν έγινε ΑΣΕΠ, επίσης έχουν ένα επιχείρημα. Σου λέει το 2012, δεν έγινε διαγωνισμός, ενώ είχατε πει ότι θα γίνει, άρα ανησύχησα. Δεν είχα την ευταξία ότι δεν συνυπολογίζονται αυτά γιατί θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ, αλλά είδα  ότι δεν έγινε, αρά η προϋπόθεση που ο νόμος έθετε και η απόφαση της διοίκησης δεν εκπληρώθηκε, άρα πρέπει να δω κι εγώ τι θα κάνω. Εκεί οι σκέψεις είναι βάσιμες.

Αναγνώριση προϋπηρεσίας 2010-12

«Όσον αφορά στο 2010 – 2012, από αυτά που μας λένε, υπάρχουν συνάδελφοί πάρα πολλές αιτιάσεις, δεν ξέρω πώς τις συνεκτιμάτε  εσείς, που λένε ότι το 2010, είπες ότι αυτά δεν θα μετρήσουν, διότι θα γίνει διαγωνισμός το 2012, και εγώ δεν πήγα. Δεν είναι ανατροπή της ασφάλειας δικαίου να  μου λες μετά ότι αλλάζεις  αυτό τον όρο που εγώ συνεκτίμησα; Εγώ σε πίστεψα. Στην αντίπαλη πλευρά ο άλλος τους λέει «μα, εγώ πήγα» όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας. 

Σε επικοινωνία που είχαμε με την πρόεδρο της Β ΕΛΜΕ Έβρου κα Γιαννάτου μας αναφέρθηκε ότι τα ίδια επιχειρήματα επικαλέστηκε στη συνάντηση που είχε με τις ΕΛΜΕ της Θράκης αν και τέθηκε από τους εκπαιδευτικούς το αίτημα για αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας.  Μάλιστα δήλωσε ο κ. Λοβέρδος ότι «ενώ δεν προβλέπεται διαγωνισμός ΑΣΕΠ μέσα στο 2014 ή το 2015 έχει ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει τη διεξαγωγή διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 10.000 ατόμων. Μέχρι τότε υπάρχει η πρόθεση να ξεκλειδωθούν οι πίνακες από το 2012 και μετά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν το αίτημα τους για άμεσους μόνιμους διορισμούς και για πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και κατά τη χθεσινή συγκέντρωση στο Υπουργείο Παιδείας. 

Δεν κλείδωσε ο ΑΣΕΠ

Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο για τον διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες καταγραφής των κενών, εκτίμησης κόστους του διαγωνισμού αλλά όλα εξαρτώνται από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως τόνισε ο Υπουργός Παιδείας σε χθεσινή συνέντευξη τύπου. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «προσπαθούμε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή επιτροπή να βγούμε από τον κανόνα ένα προς δέκα και αν το πετύχουμε να προκηρύξουμε για τον Ιανουάριο θέσεις για 10.000 εκπαιδευτικούς. Αν το καταφέρουμε θα λύσουμε πολλά προβλήματα».

Επίσης πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για ποιο λόγο να προχωρήσει ο Υπουργός Παιδείας σε ξεκλείδωμα των πινάκων από το 2012 άμεσα αν είναι να προχωρήσει σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.  Ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν έχει κλειδώσει ακόμα και όλα θα ξεκαθαρίσουν το Σεπτέμβριο καθώς θα πρέπει εκείνον το μήνα  το Υπουργείο να ανακοινώσει και την εξεταστέα ύλη σε περίπτωση που ο ΑΣΕΠ πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Πάντως ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ότι είναι οπαδός του ΑΣΕΠ λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν θα υπάρξει επετηρίδα. Εμείς είμαστε οπαδοί του ΑΣΕΠ. Δεν θα πετάξουμε στον καιάδα τους παλαιούς επιτυχόντες. Έχουμε 33 νηπιαγωγούς που περιμένουν από το 2009. Και είναι σε αναμονή για διορισμό. Είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη και το Υπουργείο στην διαπραγμάτευση που θα κάνει για την ανατροπή του ένα προς δέκα Εμείς θα τον στηρίξουμε με επιχειρήματα. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία».

Ειδική Αγωγή

Σε ερώτηση για την ειδική αγωγή ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε : «Καταθέτουμε για την ειδική αγωγή το σχέδιο νόμου. Καταθέσαμε τροπολογία σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό 5% θα προηγείται στις αναπληρώσεις και θα εφαρμοστεί από το 2015. . Είμαστε σε άμεση επαφή με υπηρεσία και με συνδικαλιστικούς φορείς για να ικανοποιήσουμε».

Καλόγηρος Βασίλειος