Ετοιμάζονται για ΑΣΕΠ στο Υπουργείο Παιδείας

Ο διαγωνισμός αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση των χιλιάδων κενών

Η λέξη ΑΣΕΠ ακούγεται σε κάθε συνέντευξη τόσο του Υπουργού όσο και του Υφυπουργού Παιδείας καθώς τονίζουν ότι τα χιλιάδες κενά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Βέβαια για να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας στη διενέργεια διαγωνισμού είναι απαραίτητο να προχωρήσει στο διορισμό των 439 εναπομεινάντων διοριστέων του ΑΣΕΠ και να ανατρέψει το 1/10, που δεν έχει ισχύσει ποτέ στην εκπαίδευση.

Το Υπουργείο, όπως όλα δείχνουν επιθυμεί άμεσα να προχωρήσει στο διορισμό των 439 εκπαιδευτικών ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον ΑΣΕΠ. Πληροφορίες, που δεν τις επιβεβαιώνει το Υπουργείο Παιδείας, κάνουν λόγο για αίτημά του προς τον ΑΣΕΠ προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση του κόστους του διαγωνισμού ώστε να καθοριστεί το ύψος του παραβόλου που θα κληθούν να πληρώσουν οι εκπαιδευτικοί που θα πάρουν μέρος.

Ο ΑΣΕΠ φαίνεται να είναι μονόδρομος για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καθώς η νομική του υπηρεσία φαίνεται να έχει απορρίψει κάθε ρύθμιση που έχει προταθεί ως προς τις αλλαγές στους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Ας μη ξεχνάμε ότι ο ΑΣΕΠ θα κλείσει τις πόρτες σε όσους ζητάνε διορισμούς όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι εκπαιδευτικοί με αναπηρίες αλλά και σε όσους διαμαρτύρονται περί της μη προσμέτρησης της προϋπηρεσίας της περιόδου 2010-2014. Επίσης θα δώσει και την ελπίδα διορισμού σε χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς που δεν είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν.

Για πρώτη φορά χθες ο Υπουργός Παιδείας, στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στον χρονικό ορίζοντα σε ενδεχόμενο διενέργειας του διαγωνισμού καθώς μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι «η μόνη λύση είναι να φύγουμε από τη λογική του ένα προς δέκα για την εκπαίδευση, δηλαδή ένας να μπαίνει και δέκα να φεύγουν και να πάμε σε μία λογική εξετάσεων του ΑΣΕΠ γύρω στο Φεβρουάριο, γύρω στον Ιανουάριο ή το Δεκέμβριο, όπου μπορέσουμε να έχουμε πριν ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, για 10 χιλιάδες προσλήψεις».

Αν όντως το Υπουργείο σκέφτεται να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό τους πιο πάνω μήνες, αφού ανατρέψει το 1/10 όπως διατείνεται ο Υπουργός, θα πρέπει η προκήρυξη να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο. Θυμίζουμε ότι το 2008 το ΦΕΚ για τον διαγωνισμό είχε εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο και οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως προειπώθηκε ο διαγωνισμός, αν πραγματοποιηθεί, θα λειτουργήσει μεταξύ των άλλων και ως ένα μέσο απεγκλωβισμού της πολιτικής ηγεσίας από τις πιέσεις διαφόρων ομάδων εκπαιδευτικών. Παράλληλα τα χέρια του Υπουργείου φαίνεται λύνει το γεγονός ότι δεν απαιτείται προκήρυξη συγκεκριμένου αριθμού θέσεων για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με το νόμο 3848/2010 ο αριθμός των θέσεων γνωστοποιείται στους εκπαιδευτικούς το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και καλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν ενταχθεί στους πίνακες να υποβάλλουν δήλωση προτίμησης. Παραθέτουμε το σχετικό χωρίο:

«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται το αργότερο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου κάθε
έτους και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ανακοινώνονται οι κενές θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν, ο αριθμός κατά κλάδο και ειδικότητα, κατά
περιοχή διορισμού και δυσπρόσιτο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι εγγεγραμμένοι στους τελικούς
πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών, με την ίδια απόφαση καλούνται να υποβάλουν δήλωση προτίμησης μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Υφυπουργός κ. Κεδίκογλου έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της διενέργειας ΑΣΕΠ, όπως έχει γράψει το news.gr, ενώ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων είχε δηλώσει ότι «παρά τη νομοθετική πρόβλεψη για τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, αρχικά ανά διετία και πλέον ανά τριετία, δεν έχει πραγματοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός με επίκληση οικονομικών λόγων. Λέμε ότι φταίει η κρίση, φταίει το ένα ή φταίει το άλλο και δεν κάνουμε διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Για μένα αυτό είναι μια πρόφαση. Ο διαγωνισμός δεν είναι τόσο ότι στοιχίζει. Ενδεχομένως, το ίδιο το πολιτικό προσωπικό, εμείς οι ίδιοι, δεν θέλουμε να επανέλθουμε σε μια κατάσταση αξιοκρατίας γιατί μας βολεύει να πάμε σε ένα παλαιότερο καθεστώς».

Καλόγηρος Βασίλειος