Κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ αναζητά το υπουργείο Παιδείας

Μέχρι την Παρασκευή 29 Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής, σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας στη ΝΕΡΙΤ, ενώ μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, όπως έχει γράψει και το news.gr, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη φάση της πρόσληψης των αναπληρωτών, ώστε μετά το διάστημα που θα μεσολαβήσει να βρίσκονται στα σχολεία τους στις 11 Σεπτεμβρίου.

Εκτενής αναφορά έγινε από το Γενικό Γραμματέα στις μεγάλες ελλείψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε τουλάχιστον 6.500 συνταξιοδοτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οπότε έχουμε κάποια κενά της τάξης των 18.000. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουμε το καθεστώς του ένα προς δέκα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις, γιαυτό και ο Υπουργός είπε για το θέμα του ένα προς δέκα την προηγούμενη εβδομάδα, ότι πρέπει να το ξαναδούμε τουλάχιστον στο θέμα της εκπαίδευσης”.

Ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι το Υπουργείο καταβάλλει προσπάθεια για να βρει κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ ανέφερε ότι έχουν πιστώσεις για 2.000 αναπληρωτές από τον τακτικό προϋπολογισμό και ενδεχομένως θα εξασφαλίσουν πιστώσεις για άλλους 3.000.

Ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι αποσπάσεις και ακολούθως θα ζητήσει το Υπουργείο τα λειτουργικά κενά, ώστε έως τις 5 Σεπτεμβρίου να προσληφθούν οι αναπληρωτές για να είναι στη θέση τους στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά στην ανακοίνωση των βάσεων, ο κ. Κυριαζής δήλωσε ότι “η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, πιο συγκεκριμένος θα μπορώ να είμαι τη Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή η διεύθυνση μηχανοργάνωσης του Υπουργείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις”.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές, δηλώνοντας ότι “ενδεχομένως να υπάρξει ένα πρόβλημα με τις μετεγγραφές ειδικά στα κεντρικά πανεπιστήμια για τις περιοχές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Υπήρχε ο νόμος που ψηφίστηκε το Μάιο του 2014, και η επιπλέον τροπολογία που συμπεριέλαβε μέσα και τα οικονομικά κριτήρια των 9.000 ευρώ κατά κεφαλή. Όταν θα βγουν οι βάσεις την άλλη εβδομάδα, τότε θα βγει υπουργική απόφαση για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των μετεγγραφών και έως τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις μετεγγραφές”.

Καλόγηρος Βασίλειος