Περισσότερη γυμναστική σε δημοτικό και γυμνάσιο

Την αύξηση των ωρών του μαθήματος της φυσικής αγωγής σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ζητά η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Φυσικής Αγωγής με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας. Η Πανελλήνια Ένωση αναδεικνύει την αναγκαιότητα της τετράωρης εβδομαδιαίας διδασκαλίας του μαθήματος και στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Μεταξύ των άλλων αναφέρεται στην επιστολή ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα πρέπει να εξασφαλίζονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα τουλάχιστον 3 ώρες φυσικής αγωγής την εβδομάδα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ένωση Λειτουργών Φυσικής Αγωγής ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη ως προς το  θέμα της αναβάθμισης του μαθήματος στο πλαίσιο της αποστολής της Αρχής για προάσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο συνδέεται με άσκηση δικαιώματος των παιδιών σε σχέση με την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση, την κοινωνική ένταξη, την ψυχαγωγία και εν γένει, την ολόπλευρη ανάπτυξη τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη απάντησε στο πιο πάνω αίτημα της Ένωσης Λειτουργών Φυσικής Αγωγής ότι "ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προάσπιση και την προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών  καθώς μάλιστα και για το ζήτημα που μας θέτετε έχει ακούσει ήδη τους προβληματισμούς των ίδιων των μαθητών και προτίθεται να απευθύνει επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας".

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσε την Πανελλήνια Ένωση ότι το θέμα της αύξησης των διδακτικών ωρών του μαθήματος Φυσικής Αγωγής σε εβδομαδιαία βάση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ήδη αντικείμενο συζήτησης των εκπροσώπων των ανωτέρω Υπουργείων. 

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας κ. Κουκοδήμου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων εξετάζεται η αύξηση των ωρών του μαθήματος στο Γυμνάσιο και στη Γ' Λυκείου. Επίσης, μελετάται η εισαγωγή της φυσικής αγωγής στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, χωρίς να είναι σίγουρο ακόμα ότι θα υλοποιηθεί.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε ότι "αυτή τη στιγμή το ΙΕΠ μας είπε για μια ώρα στη Γ' Λυκείου", τονίζοντας ότι δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια, αν δεν έχει τη μελέτη.

Καλόγηρος Βασίλειος