Παίρνει μπρος η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

του Βασίλειου Καλόγηρου

Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των διευθυντών των σχολείων και στη συνέχεια των εκπαιδευτικών, και κατά προτεραιότητα όσων έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Δερμεντζόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που έχουν στείλει σχετικό αίτημα για αξιολόγηση και αυτοί θα είναι από τους πρώτους που θα αξιολογηθούν, ενώ τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός έχουν δηλώσει ότι η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά.

Αυτοί που θα αξιολογηθούν πρώτοι είναι τα στελέχη εκπαίδευσης και συγκεκριμένα όσοι κατέχουν τις ακόλουθες θέσεις:
1.    Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης
2.    Συντονιστές Εκπαίδευσης εξωτερικού
3.    Προϊστάμενοι Παιδαγωγικής  και Επιστημονικής Καθοδήγησης Α/θμιας, Β/θμιας
4.    Σχολικοί σύμβουλοι
5.    Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης

Η αξιολόγηση των πιο πάνω στελεχών θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου ώστε πάρουν σειρά, όπως προειπώθηκε, οι διευθυντές των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί.

Με βάση το ΠΔ152 και συγκεκριμένα το άρθρο 4 παράγραφος 1, τα στελέχη εκπαίδευσης αξιολογούνται ως εξής:

α) Οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης αξιολογούνται στα κριτήρια της διοικητικής αξιολόγησης από δύο Γεν. Διευθυντές του Υπουργείου και στα κριτήρια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης από τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π.
 
β) Οι συντονιστές εκπαίδευσης εξωτερικού αξιολογούνται στα κριτήρια της διοικητικής αξιολόγησης από τον αρμόδιο για θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό Ειδικό ή Γενικό Γραμματέα Υ.ΠΑΙ.Θ. και στα κριτήρια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης από τον Πρόεδρο ή τον Αντιπρόεδρο του Ι.Ε.Π.
 
γ) Οι προϊστάμενοι των τμημάτων επιστημονικής – παιδαγωγικής καθοδήγησης (ΕΠΚΑ) αξιολογούνται στα κριτήρια της διοικητικής αξιολόγησης από τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης και στα κριτήρια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης από τον Πρόεδρο του Ι.Ε.Π.
 
δ) Οι σχολικοί σύμβουλοι αξιολογούνται στα κριτήρια της διοικητικής αξιολόγησης από τους περιφερειακούς διευθυντές και στα κριτήρια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης από τους προϊσταμένους ΕΠΚΑ. H αξιολόγηση των διευθυντών και υποδιευθυντών των Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων (Π.Ε.Κ.) πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αξιολόγησης στην οποία υπόκεινται ως σχολικοί σύμβουλοι, οπότε συνυπολογίζεται στους τομείς άσκησης των καθηκόντων ευθύνης τους και η ποιότητα του προσφερόμενου έργου στο Π.Ε.Κ.