Κριτήρια για διευθυντές σε Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Τα κριτήρια επιλογής των Διευθυντών και της θητείας τους καθορίστηκαν με Υπουργική Απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου. Σύμφωνα με αυτήν η  επιλογή Διευθυντών στα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Ι.Σ.Δ.Ε.) πραγματοποιείται ύστερα από συνέντευξη ενώπιον του Εποπτικού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και μόνο από τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στο οικείο Ι.Σ.Δ.Ε., εφόσον έχουν κατά προτεραιότητα τον Δ΄ βαθμό, δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, διοικητική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων.

Η θητεία των Διευθυντών των Ι.Σ.Δ.Ε. ορίζεται για ένα σχολικό έτος και δύναται να παραταθεί μέχρι την επιλογή νέου Διευθυντή, με Υπουργική Απόφαση, στην περίπτωση εκ νέου απόσπασής τους το ερχόμενο σχολικό έτος .

Ιερατικά σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι σχολεία γυμνασιακού επιπέδου - στη θέση των καταργουμένων «μέσων εκκλησιαστικών φροντιστηρίων» - και τα οποία έχουν ως ειδικότερο σκοπό να καταρτίζουν κληρικούς ή υποψήφιους κληρικούς.

Υπάρχουν δύο κύκλοι σπουδών στα ιερατικά σχολεία. Ο  Α κύκλος στον οποίο εγγράφονται και φοιτούν κληρικοί ή λαϊκοί που έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας και είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο Β κύκλος στον οποίο μπορούν να εγγραφούν λαϊκοί ή κληρικοί απόφοιτοι της υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Μέσων Εκκλησιαστικών Φροντιστηρίων.

Να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι του Α' Κυκλου των Ι.Σ.Δ.Ε. χειροτονούμενοι εντάσσονται στη Γ' μισθολογική κατηγορία, ενώ οι απόφοιτοι του Β' Κύκλου, αφού παρακολουθήσουν επιτυχώς το πρόγραμμα σπουδών των Ε.Ι.Ε.Κ., κατατάσσονται στη Β' μισθολογική κατηγορία ιερέων.

Εκπαιδευτικοί σε ιερατικά σχολεία

Οι ανάγκες των ιερατικών σχολείων σε εκπαιδευτικούς καλύπτονται με αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και σε περίπτωση που δεν επαρκούν με εκπαιδευτικούς της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

ΙΕΡΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ (Ι.Σ.Δ.Ε.)

1. Ι.Σ.Δ.Ε. Καλαμάτας
Ἁγ. Γεωργίου 42, 24100 Καλαμάτα
Τηλ. 27210 20818

2. Ι.Σ.Δ.Ε. Καρδίτσης
Ἀγρινίου Τέρμα, 43100 Καρδίτσα
Τηλ. 24410 29458

3. Ι.Σ.Δ.Ε. Κατερίνης
Ἁγ. Σοφίας 2, 601 00 Κατερίνη
Τηλ. 23510 29552