Ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δικαίωμα μετάθεσης

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών τόσο της Α/θμιας όσο και της Β/θμιας εκπαίδευσης. Όπως έγραψε το news.gr οι αιτήσεις κατατίθενται από τις 23-4-2014 έως και τις 2-5-2014.

Στις φετινές μεταθέσεις δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης όσοι εκπαιδευτικοί μετατάχθηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για ειδικότητες ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής) , μουσικής, θεάτρου, πληροφορικής κ.α. Το παραπάνω προκύπτει από χωρίο της εγκυκλίου που αναφέρει ότι «Μέχρι τη σύσταση των οργανικών θέσεων σε σχολικές μονάδες ή ομάδες σχολείων οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί με τις διατάξεις της παρ. 11 του άρθρου 82 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/23-7-2013, τ.Α’) θα παραμείνουν για ένα έτος ακόμα σε προσωρινή τοποθέτηση και επομένως δε θα υποβάλουν αιτήσεις με την παρούσα διαδικασία».

Αν και το Υπουργείο Παιδείας είχε διαβεβαιώσει τους μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς ότι θα συσταθούν άμεσα οργανικές θέσεις η καθυστέρηση ως προς τη σύστασή τους στερεί από τους εκπαιδευτκούς το δικαίωμα στη μετάθεση.

Σύλλογοι καθηγητών γαλλικής και γερμανικής γλώσσας με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας ζητούν τη σύσταση οργανικών θέσεων για όσους εκπαιδευτικούς μετατάχθηκαν τον Αύγουστο του 2013. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι “τελειώνοντας το φετινό σχολικό έτος είναι πλέον φανερό σε όλους, ότι οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για ίδρυση οργανικών θέσεων δόθηκαν μόνο για να πεισθούν οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων να καταθέσουν αιτήσεις υποχρεωτικής μετάταξης. Οι παλινωδίες και ο εμπαιγμός των συναδέλφων συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τις πρόχειρες και αποσπασματικές ενέργειες του Υ.ΠΑΙ.Θ. στην προσπάθειά του να αποκρύψει την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και ελέγχου της διαδικασίας των μετατάξεων”.

Οι καθηγητές κάνουν λόγω για αδιαφάνεια, προχειρότητα και παραβίαση του υπάρχοντοας θεσμικού πλαισίου των μετατάξεων που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων τόσο στους μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς όσο και στη λειτουργία των σχολείων.

Καλόγηρος Βασίλειος