Μόνο οι πτυχιούχοι νομικής διεκδικούν θέσεις δικαστικών επιμελητών

Άλλη μια εργασιακή διέξοδο έχουν αποκτήσει οι πτυχιούχοι της Νομικής, καθώς, για να διεκδικήσει κάποιος μια θέση δικαστικού επιμελητή, θα πρέπει να είναι πτυχιούχος της συγκεκριμένης σχολής και να έχει συμπληρώσει άσκηση έξι μηνών σε δικαστικό επιμελητή.

Οι αλλαγές αυτές ήρθαν με το νόμο 4072/2012, καθώς κατά το παρελθόν θέση δικαστικού επιμελητή μπορούσαν να διεκδικήσουν και οι απόφοιτοι Λυκείου. 

Για όσους δε γνωρίζουν, οι δικαστικοί επιμελητές είναι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους η πολιτεία αναθέτει ένα έργο όπως η εκτέλεση των αποφάσεων και εν γένει των εκτελεστών εγγράφων και την ενέργεια διαδικαστικών πράξεων (επιδόσεων και κοινοποιήσεων) και παντός άλλου καθήκοντος που τους ανατίθεται με νόμο.

Ο δικαστικός επιμελητής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, ενεργεί ως όργανο της πολιτείας και στην περίπτωση αυτή είναι υπάλληλος κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού Κώδικα.

Ο δικαστικός επιμελητής δικαιούται, εξάλλου, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, όταν ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο, να ζητάει τη συνδρομή της αρμόδιας για την τήρηση της τάξεως αρχής, η οποία υποχρεούται να τον συνδράμει αμέσως, χωρίς να παρεμβαίνει στα καθήκοντά του.

Για να εργαστεί κάποιος ως δικαστικός επιμελητής θα πρέπει να εξεταστεί γραπτώς στα ακόλουθα μαθήματα ενώ για να χαρακτηριστεί ως επιτυχών είναι απαραίτητο να επιτύχει ο διαγωνιζόμενος γενικό βαθμό τουλάχιστον 5. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να είναι πτυχιούχος της νομικής υποψήφιος θα πρέπει να έχει ηλικία από 22 έως και 40 ετών. Δηλαδή για το νέο διαγωνισμό μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις οι γεννηθέντες των ετών 1992 έως και 1974.

Εξεταζόμενα μαθήματα

1. Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών και την Πολιτική Δικονομία.

2. Ποινικό Κώδικα και Ποινική Δικονομία.

3. Αστικό Κώδικα και το Εμπορικό Δίκαιο

Πότε διεξάγεται ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται το Μάρτιο κάθε έτους και διενεργείται το Μάιο. Στην προκήρυξη εκτός από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται αφενός η ημερομηνία, η ώρα ενάρξεως και η διάρκεια του διαγωνισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν την προηγούμενη προκήρυξη του έτους 2013 έως ότου εκδοθεί η προκήρυξη του 2014 μέσα στο Μάρτιο.

Καλόγηρος Βασίλειος