Οκτώ Πρυτάνεις παρευρέθηκαν στην Ολομέλεια Συμβουλίου της Επικρατείας, μαζί με τέσσερις δικηγόρους για να εκθέσουν τις απόψεις τους για τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων της χώρας, μετά τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων κι εκείνοι μίλησαν για "κίνδυνο διάλυσης".
Την ίδια ώρα, έξω από το δικαστικό Μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι 200 περίπου πανεπιστημιακοί υπάλληλοι.
Ειδικότερα, με την παρουσία οκτώ Πρυτάνεων από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας συζητήθηκαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κεκλεισμένων των θυρών, οι αιτήσεις των Πανεπιστημίων και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τις οποίες ζητούν να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Παιδείας με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκα σε διαθεσιμότητα.
Τα Πανεπιστήμια, αλλά και ο εν λόγω Σύλλογος υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και για το λόγο αυτό πρέπει να ακυρωθεί.
Κατά τη συζήτηση της αίτησης, που διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες, οι νομικοί σύμβουλοι των Πανεπιστημίων Σπύρος Βλαχόπουλος, Κωνσταντίνος Γώγος, Αντώνη Βγόντζας και Αντώνης Αργυρός επισήμαναν τους κινδύνους που έχει η κυβερνητική απόφαση να θέσει σε διαθεσιμότητα τους 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους.
Κατ' αρχάς, επισημάνθηκε ότι η κατάργηση των 1.349 οργανικών θέσεων θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, ενώ είναι αδύνατη η διαφύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων τους και των υπηρεσιών τους (γραφεία, αίθουσες, κ.λπ.). Ειδική αναφορά έγινε για τα ιστορικά κτίρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από πλευράς Πρυτάνεων επισημάνθηκε ότι σε λίγες μέρες είναι ο εορτασμός της επετείου της 17 Νοέμβρη και για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στο κέντρο της Πρωτεύουσας δεν θα υπάρχει προσωπικό να τα φυλάξουν.
Η έλλειψη προσωπικού θα προκαλέσει αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων, όπως είναι το Αττικό, ενώ ήδη το Αρεταίειο έχει ανακοινώσει ότι θα κλείσει το τμήμα εκείνο που λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος. Κίνδυνος όμως υπάρχει ακόμα και την για απώλεια βιολογικού υλικού (αυτοψίες, DNA, κ.λπ.) από τις Ιατρικές Σχολές των Αθηνών.
Επίσης, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν, ότι λόγω της μη ύπαρξης προσωπικού, υπάρχει φόβος να χαθούν τεράστια ποσά από τη μη εκτέλεση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του Έρασμος, ενώ οι γραμματείες των Σχολών δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Πανεπιστημίων (καθηγητών και φοιτητών).