Πανελλαδικές εξετάσεις 2017: Τι αλλάζει από φέτος

Με σημαντικές αλλαγές θα «πάνε» φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ' τάξης των γενικών λυκείων

Με σημαντικές αλλαγές θα «πάνε» φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές της Γ' τάξης των γενικών λυκείων, όσον αφορά στις σχολές που προστίθενται και αφαιρούνται στο μηχανογραφικό δελτίο, στις ημερομηνίες των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων, στις επαναληπτικές εξετάσεις και στις συνέπειες που θα έχουν όσοι δεν πάρουν το απολυτήριό τους. Ανάλογες αλλαγές θα ανακοινωθούν σύντομα και για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων.

Όπως γράφει το Έθνος, με δεδομένο ότι φέτος διαχωρίζεται οριστικά το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, έπρεπε να γίνουν τροποποιήσεις σε διάφορα θέματα τεχνικού κυρίως χαρακτήρα όσον αφορά στις εξετάσεις για τα οποία όμως οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι επαρκώς ενημερωμένοι.

Συνοπτικά για φέτος θα έχουμε τις εξής αλλαγές:

  • Στο μηχανογραφικό δελτίο προστίθενται φέτος σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία και επίσης αφαιρούνται λίγες από τρία πεδία καθώς πολλά τμήματα είχαν ζητήσει από πέρυσι να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.
  • Οι πανελλαδικές εξετάσεις φέτος θα γίνουν μετά τις ενδοσχολικές και πιθανότατα θα μετατεθούν χρονικά από τον Μάιο στις αρχές Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 6η Ιουνίου. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως σε μαθητές, τις οποίες το υπουργείο Παιδείας μελετά και εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών.
  • Φέτος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για όσους δεν μπορέσουν για λόγους υγείας ή άλλες σοβαρές αιτίες να προσέλθουν στους διαγωνισμούς. Οπως χαρακτηριστικά τόνισαν στο «Εθνος» στελέχη του υπουργείου Παιδείας «οι Πανελλαδικές κοστίζουν ακριβά και άλλωστε και παλιότερα δεν ίσχυε αυτός ο θεσμός των επαναληπτικών».
  • Και γι' αυτό το θέμα δεν έχει παρθεί η οριστική απόφαση αλλά τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον ισχύσει δεν θα έχουν φέτος δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις εάν έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν ή να τους συμβεί κάτι σοβαρό.

Με αλλαγές θα «πάνε» φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις οι μαθητές της Γ' τάξης των γενικών λυκείων

  • Οσοι μαθητές δεν καταφέρουν να πάρουν το απολυτήριο «αυτόματα» αποκλείονται από τις Πανελλαδικές.
  • Οι υποψήφιοι με το 10% (χωρίς εξετάσεις) δεν θα κάνουν καμία δήλωση και θα καταθέσουν μόνο μηχανογραφικό δελτίο.
  • Οι απόφοιτοι παλιότερων ετών που θα θελήσουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα το δηλώσουν μέσα στον Φεβρουάριο σε ημερομηνίες που σύντομα θα ανακοινωθούν.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές ήταν απαραίτητο να γίνουν, όπως τονίζουν στο «Εθνος» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς το σύστημα είναι νέο και ήθελε βελτιώσεις, επισημαίνοντας ως τον σημαντικότερο παράγοντα την αποδέσμευση του απολυτηρίου λυκείου από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Οι ίδιοι μάλιστα επισημάνουν ότι οι μαθητές πρέπει να πάνε ήρεμοι στις εξετάσεις, καθώς καμία από τις αλλαγές δεν έχει επί της ουσίας αρνητικές επιπτώσεις.