Μηχανογραφικό: Προοπτικές για τους αποφοίτους των τμημάτων Χημείας

Το πρώτο τμήμα Χημείας λειτούργησε για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο το 1919 στην Αθήνα. Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε και σήμερα εκτός από το τμήμα των Αθηνών λειτουργούν άλλα 4 τμήματα σε Ιωάννινα, Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλονίκη. Οι βάσεις εισαγωγής όπως φαίνεται από τους πίνακες που παραθέτουμε πιο κάτω κινούνται στη μεσαία βαθμολογική κλίμακα. Ο χημικός με τις γνώσεις που έχει αποκομίσει και με μια περαιτέρω εξειδίκευση μέσω ενός μεταπτυχιακού προγράμματος έχει πολλές διεξόδους στην αγορά εργασίας.

Βάσεις τμημάτων και ζήτηση

Η μεγαλύτερη βάση εισαγωγής για τους υποψηφίους της γενικής σειρά διαμορφώθηκε στα 17.086 μόρια για το τμήμα της Αθήνας και η χαμηλότερη στα 15.410 για το τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.. Συνολικά 793  υποψήφιοι των ημερήσιων σχολείων είχαν ως πρώτη τους επιλογή ένα από τα 5 τμήματα Χημείας. Όπως ήταν αναμενόμενο ο κύριος όγκος των πρώτων προτιμήσεων αφορά τα τμήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

ΤΜΗΜΑ

ΒΑΣΕΙΣ ΓΕΝ. ΣΕΙΡΑ 2014

ΧΗΜΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

15.444

ΧΗΜΕΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

15.913

ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ)

15.410

ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

17.086

ΧΗΜΕΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

16.501

 

 

 

 

 

 

Χώροι εργασίας – επαγγελματικά δικαιώματα 

Ο Χημικός μπορεί να εργαστεί σε πολλούς τομείς. Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται και στο βιβλίο Επιλέγω Σπουδές και Επάγγελμα, Employ εκδόσεις Πατάκη "έχει τη δυνατότητα απασχόλησης στην εκπαίδευση, το δημόσιο τομέα, σε βιομηχανίες, τον τομέα υγείας άλλα και τον εμπορικό τομέα. Οι χημικοί εντάσσονται και στον κλάδο ΠΕ Περιβάλλοντος και έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης αντιστοίχων θέσεων σε δημόσιους φορείς. 

Κορεσμός στην εκπαίδευση 

Η εκπαίδευση μπορεί να αποτελεί μια δυνατότητα απασχόλησης είναι όμως κορεσμένη. Οι ώρες του μαθήματος της Χημείας είναι λιγοστές ενώ στους καταλόγους του υπουργείου Παιδείας συνωστίζονται πολλοί χημικοί. 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Χημικών που είναι εγγεγραμμένοι στους πίνακες αναπληρωτών φθάνει τους 1.176 ενώ το ποσοστό απορρόφησης ως αναπληρωτών ανέρχεται στο 13.43%. 

Αριθμός Χημικών

Προσλήψεις αναπληρωτών Χημικών

Ποσοστό απορρόφησης

1176

158

13.43%

 

 

 

Χημεία και τομέας υγείας

Το 52,8% των μελών της Εταιρείας Κλινικής Χημείας-Βιοχημείας είναι πτυχιούχοι Χημικού τμήματος 

Οι χημικοί μπορούν να εργαστούν στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας-Βιοχημείας (ΕΕΚΧ-ΚΒ) που εκπροσωπεί τους επιστήμονες (κλινικούς  χημικούς, χημικούς, βιοχημικούς, βιολόγους, γιατρούς, κ.α) που έχουν ως αντικείμενο απασχόλησης την Κλινική  Χημεία. 

Οι επιστήμονες αυτοί εργάζονται:

 

  • Στα εργαστηριακά τμήματα των Νοσοκομείων, κυρίως Βιοχημικά αλλά και Βιοχημικά-Μικροβιολογικά, Μικροβιολογικά, Ορμονολογικά, Αιμοδοσίας, Αιματολογικά, Μεσογειακής αναιμίας, Ανοσολογικά, Παθολογοανατομικά,  Πυρηνικής ιατρικής κ.α. 
  • Στα εργαστηριακά τμήματα άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων
    και κλινικών 
  • Στα Πανεπιστήμια 
  • Σε ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα 
  • Στον ιδιωτικό τομέα 

Η σύνθεση της Εταιρίας με βάση το πτυχίο έχει ως εξής: 

Χημείας: 52,8%
Βιολογίας: 23,8%
Βιοχημείας: 12,1%
Ιατρικής: 6,8%
Φαρμακευτικής: 1,9%
Λοιποί: 2,6% 

Το 43% των μελών έχει μεταπτυχιακές σπουδές. Στα περισσότερα βιοχημικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας προΐστανται βιοχημικοί, κλινικοί χημικοί, χημικοί ή βιολόγοι, και σχεδόν όλα τα βιοχημικά τμήματα.

Χώροι απασχόλησης 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην παρουσίαση του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ κύριοι χώροι απασχόλησης των χημικών είναι η βιομηχανία, η εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, οι δημόσιοι φορείς, τα ερευνητικά ή αναλυτικά εργαστήρια – κυρίως στον χώρο της πιστοποίησης – και η ενημέρωση για προϊόντα χημικού ή φαρμακευτικού τύπου.  

Στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κατανέμουν τα μέλη της ως εξής: 
20% απασχολείται στην βιομηχανία
17% υπηρετεί στην εκπαίδευση
10% εργάζεται σε δημοσίους φορείς και ερευνητικά ινστιτούτα
5% συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο
14% δραστηριοποιείται σε ιδιωτικά εργαστήρια ή στην ενημέρωση.

Χημεία - τρόφιμα - οινολογία 

Οι Χημικοί μπορούν να απασχοληθούν και σε βιομηχανίες τροφίμων. Τη σημερινή εποχή δε νοείται βιομηχανία τροφίμων χωρίς Χημικό ή Τεχνολόγο Τροφίμων. Παράλληλα ο Χημικός μπορεί να αποκτήσει και την άδεια του οινολόγου αρκεί να έχει παρακολουθήσει συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων. Προϋποθέσεις χορήγησης βεβαίωσης για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος Οινολόγου ΑΠΘ

Παραθέτουμε και χωρίο για το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος οινολόγου: 

"Οι πτυχιούχοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Α.Ε.Ι. ημεδαπής ή αλλοδαπής που έχουν στο πρόγραμμα σπουδών τους πρόγραμμα οινολογικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού οίνου και αμπέλου διαρκείας τουλάχιστον δύο εξαμήνων". (ΦΕΚ 57Α/ 1987

Χημεία - φαρμακευτικές εταιρείες-κοσμετολογία 

Οι Χημικοί μπορούν να εργαστούν σε φαρμακευτικής εταιρείες είτε ως ιατρικοί επισκέπτες είτε στο κομμάτι της παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών.

Χημικοί και ναυτιλία 

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Ναυτιλίας: 

Ο Χημικός Ναυτιλίας είναι ο ειδικός επιστήμονας που κατέχει τη σχετική Άδεια για να:
1.    γνωματεύει και πιστοποιεί για τον έλεγχο απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια (GAS - FREE) σε κλειστούς χώρους, 
2.    κάνει γραπτή εκτίμηση των κινδύνων από έκθεση των εργαζομένων σε επικίνδυνους παράγοντες, 
3.    συμβουλεύει σε θέματα ασφαλείας δεξαμενοπλοίων, δεξαμενών ή τερματικών εγκαταστάσεων,
4.    συμβουλεύει σε θέματα μεταφοράς και αποθήκευσης  επικινδύνων φορτίων,
5.    εκτιμά, συμβουλεύει ή διαχειρίζεται  περιστατικά εκτάκτου ανάγκης
6.    εκτιμά και συμβουλεύει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος 

Γενικό Χημείο του Κράτους:  Άσκηση επαγγέλματος  χημικού ναυτιλίας κατόπιν εφαρμογής του νόμου 3919/2011-Επικαιροποιημένος κατάλογος Χημικών Ναυτιλίας.           

Σε συνέχεια της από 2/7/2011 δημοσίευσης του νόμου 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων»  (ΦΕΚ 32/Α΄/2011) καθώς και  της σύσκεψης που έλαβε χώρα στο ΓΧΚ στις 22/7/2011,  θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος  χημικού ναυτιλίας η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου  και ειδικότερα στο άρθρο 3 αυτού,   μετά τις 2/7/2011 δεν εκδίδεται πλέον. 

Σύμφωνα με τό άρθρο 3 του νόμου 3919/2011, από τις 3/7/2011 το επάγγελμα του χημικού ναυτιλίας ασκείται ελευθέρως μετά πάροδο τριμήνου από την αναγγελία ενάρξεως ασκήσεώς του, συνοδευόμενη από τα νόμιμα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων, στην Δ/νση Ενεργειακών, Βιομηχανικών και Χημικών Προϊόντων- Τμήμα Α΄ (αρμόδια προς αδειοδότηση διοικητική αρχή).

Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζουμε ότι:

  • η επάρκεια του υποψηφίου χημικού ναυτιλίας, όπως αυτή πιστοποιείται από τις βεβαιώσεις εμπειρίας και μέσω της προφορικής εξέτασης από την επιτροπή, αποτελεί νόμιμη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
  • το πρακτικό επιτυχούς εξέτασης του υποψηφίου από επιτροπή για την διαπίστωση των αναγκαίων γνώσεων καθώς και της πληρότητας και καλής λειτουργίας του εξοπλισμού, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του Παραρτήματος της ΚΥΑ 3232/42/89, αποτελεί νόμιμο δικαιολογητικό για την πιστοποίηση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων.

 

 

Καλόγηρος Βασίλειος