Αμφίπολη: Το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται για νέα ευρήματα

Μηχανήματα που θα μετρούν τη στατική συμπεριφορά του μνημείου, την υγρασία και γενικώς τις συνθήκες του μικροκλίματος εγκαταστάθηκαν μέσα στον τάφο της Αμφίπολης.

Τα μηχανήματα θα χρησιμοποιηθούν στις μελέτες για την προστασία του μνημείου.

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου συνεχίστηκαν με κανονικούς ρυθμούς οι αποχωματώσεις.

Το υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα τυχόν νέα ευρήματα, μιας και όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος", η ανασκαφή δεν έχει φτάσει ακόμη σε φυσικό έδαφος και ανασκάπτονται ακόμη αμμώδεις περιοχές, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί ως επιχώσεις, όπως εκτιμούν οι ανασκαφείς.

Όταν θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή, θα μελετηθούν τα μέτρα στήριξης, προστασίας και ανάδειξης του μνημείου. Κατόπιν, θα μελετηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αν και πότε θα υπάρξει διερεύνηση στον υπόλοιπο λόφο Καστά για ύπαρξη ή μη και άλλων μακεδονικών τάφων ή αρχιτεκτονημάτων.

Είναι, άλλωστε, γνωστό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι στην κορυφή υπάρχει νεκροταφείο της Εποχής του Σιδήρου, το οποίο είχε ανασκάψει ο αείμνηστος Δημήτρης Λαζαρίδης, αλλά δε γνωρίζουμε αν υπάρχει κάποια άλλη κατασκευή.

Η Χάιδω Κουκούλη, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, η οποία υπηρέτησε χρόνια στην περιοχή, μας λέει ότι το νεκροταφείο αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ο Δημήτρης Λαζαρίδης θεωρούσε ότι πρόκειται για το νεκροταφείο του πολίσματος που προϋπήρξε της Αμφίπολης, με το όνομα "Εννέα Οδοί".

Η κυρία Κουκούλη σημειώνει ότι η ανασκαφή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς τόσο κατά τη διάρκεια που την έκανε ο Λαζαρίδης, όσο και μετά, τα οικονομικά ήταν πενιχρά και οι άνθρωποι λιγοστοί.

Σε κάθε περίπτωση, δεκάδες τάφοι έχουν ανευρεθεί, όμως κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν πολλοί ακόμη.