Αλλάζει το καθεστώς για τις μετεγγραφές από του χρόνου!

Μόνο για φέτος θα εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ψηφιστεί για τις μετεγγραφές σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στους Πρυτάνεις.

Φαίνεται ότι ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών που αιτούνται μετεγγραφής έχει προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που περιμένει να έχει ξεκάθαρη εικόνα, πριν προχωρήσει στην έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που θα καθορίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Κατά τη συνάντηση, οι Πρυτάνεις ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας τη γνωμοδότηση της Αρχής της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) προτού ληφθούν νέες αποφάσεις για τις μετεγγραφές κάτι που το αποδέχθηκε ο κ. Λοβέρδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη διαφωνία του με ο υπάρχον νομικό πλαίσιο των μετεγγραφών προαναγγέλλοντας αλλαγές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι ο ίδιος  θα υιοθετούσε εισοδηματικά και ποσοτικά κριτήρια λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες που έχει κάθε τμήμα. 

Όπως είναι γνωστό, ελεύθερες μετεγγραφές δικαιούνται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και όσοι εντάσσονται στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.

Σε αυτούς, ο υπουργός Παιδείας ήρθε με τροπολογία του να προσθέσει ακόμα μια κατηγορία αυτή των οικονομικών κριτηρίων που διεκδικούν το 10% των θέσεων των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό όσων δικαιούνται μετεγγραφής στους 20.000. Όπως έχει γράψει το news.gr, οι εισακτέοι των περιφερειακών ΑΕΙ-ΤΕΙ φθάνει τις 39.000 που σημαίνει ότι ένας στους δύο εισαχθέντες αναμένεται να μετακινηθεί προς τμήματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι η νέα κατηγορία του 10% θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν 300 μετεγγραφές.

Ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος αφού μόνο στην κατηγορία του 90% και σε τμήματα που υπάρχουν αντίστοιχα σε άλλες πόλεις οι εισαχθέντες στο Αριστοτέλειο είναι 5.436.

Δεδομένου ότι η κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων διεκδικεί το 10% του αριθμού των εισακτέων οδηγείται κανείς στο συμπέρασμα ότι μόνο στη Αριστοτέλειο οι μετεγγραφές θα ξεπεράσουν τις 500.

Τι είχε δηλώσει ο κ. Λοβέρδος στην Επιτροπή:

Η δική μας παρατήρηση, ως νέα πολιτική ηγεσία, ήταν ότι δεν έχει προβλεφθεί κάτι μόνο για τους φτωχούς. Έτσι φέραμε τη διάταξη που ίσχυε το 2012 - 2013 για τα εισοδήματα μιας οικογένειας ανά μέλος της και είπαμε 9000 ευρώ κατά άτομο οικογένειας, αλλά τα τμήματα θα παίρνουν από αυτούς το 10% με τη σειρά των επιδόσεών τους.

Δηλαδή, κάναμε μια πρόβλεψη μόνο για τους φτωχούς -και η έννοια του φτωχού σήμερα δεν ταυτίζεται με την έννοια του ανέργου, αλλά είναι ευρύτερη, τα μεσαία στρώματα, κατά την εφορία, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σπουδές δύο και τριών παιδιών ή και ενός παιδιού- και βάλαμε και αυτό το κριτήριο, από το οποίο εμείς υπολογίσαμε ότι θα μας προκύψουν 300 μεταγραφές σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Όπως προειπώθηκε, ο αριθμός των δικαιούχων με το 10% θα είναι αρκετά μεγαλύτερος από 300 άτομα. Μόνο στις δυο Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης με βάση τον αριθμό εισακτέων της γενικής σειράς προκύπτει ότι 81 φοιτητές θα μετεγγραφούν με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων  από το τμήμα της Κομοτηνής προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αν προσθέσουμε και τους τρίτεκνους και πολύτεκνους  ο αριθμός όσων πάρουν μετεγγραφή θα ξεπεράσει τους 100.

ΤΜΗΜΑ

ΕΙΣΑΚΤΕΟΙ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑΣ

ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

375

10%

38 ΘΕΣΕΙΣ

ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ

425

10%

43 ΘΕΣΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ. ΕΜΠ

225

10%

23 ΘΕΣΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧ.ΑΠΘ

225

10%

23 ΘΕΣΕΙΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑ

175

10%

18 ΘΕΣΕΙΣ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΘ

200

10%

20 ΘΕΣΕΙΣ

Οι μετεγγραφές αναμένονται να ξεκινήσουν στις 29 Σεπτεμβρίου και η διαδικασία θα είναι ηλεκτρονική.

Εντός των ημερών αναμένονται οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα καθορίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πρόθεση του Υπουργείου είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε οι πρωτοετείς να μη χάσουν το Α' εξάμηνο. 

Όπως έχει γράψει το news.gr, έχουν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις αντιστοιχίες των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Ποια τμήματα των ΑΕΙ δίνουν δυνατότητα μετεγγραφής και ποια όχι

Ποια τμήματα των ΤΕΙ δεν παρέχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής

Καλόγηρος Βασίλειος