Bάσεις 2014: Στροφή των φοιτητών προς τα κεντρικά Πανεπιστήμια

Πτώση σημείωσαν τμήματα της περιφέρειας τα οποία δεν έχουν ομοειδή στα κεντρικά Ιδρύματα.

Η πτώση αποδίδεται στην αποστροφή των υποψηφίων σε τμήματα από τα οποία δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή. Συνολικά, υπολογίζεται πως οι μετεγγραφές θα ξεπεράσουν τις 20.000, δημιουργώντας "πονοκέφαλο" στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καθώς θα αποψιλωθούν τα περιφερειακά ιδρύματα και θα υπερφορτωθούν τα κεντρικά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι το κατώφλι εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια (στο Επιστημών Θάλασσας Αιγαίου) και τα 4.404 μόρια στην Ισπανική Φιλολογία Αθηνών που απαιτεί εξέταση στο ειδικό μάθημα των Ισπανικών. Στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", από τα 450 υπάρχουν 121 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ με βάση χαμηλότερη από τα 10.000 μόρια. Και αυτό παρότι φέτος η επαναφορά των μετεγγραφών, μετά την κατάργησή τους το 2010, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη βελτίωση των επιδόσεων, οδήγησε πολλούς υποψηφίους να στραφούν και προς περιφερειακά τμήματα καθώς γνωρίζουν ότι θα αποφύγουν το κόστος μετανάστευσης αφού θα πάρουν μετεγγραφή.