Αναπληρωτές: Όλο το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων

Σε ρυθμούς πρόσληψης αναπληρωτών βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δερμεντζόπουλος στο news.gr, η πρώτη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή. 

Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα περιθώριο 2-3 ημερών να παρουσιαστούν, ως είθισται, στις διευθύνσεις εκπαίδευσης ώστε να τοποθετηθούν ακολούθως στα σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρόμος για την πρόσληψη των αναπληρωτών αναμένεται να ανοίξει μετά την ανακοίνωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών, που αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη 26 Αυγούστου τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια. Ενδέχεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να ανακοινωθούν στις 27 Αυγούστου. 

Μετά την παρουσίαση των εκπαιδευτικών στα σχολεία την 1η Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα των κενών ενώ μέσα από τις αποσπάσεις θα έχουν οι εκπαιδευτικοί μια εικόνα για το αν το Υπουργείο επιθυμεί να προσλάβει αναπληρωτές στα μεγάλα αστικά κέντρα ή στην περιφέρεια, όπως μας ανέφερε ο αιρετός στο ΚΥΣΔΕ, κ. Κορδής.

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα δυσπρόσιτα, σύμφωνα με ενημέρωση από τον υφυπουργό Παιδείας, η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου και στη συνέχεια θα πάει στην ολομέλεια για ψήφιση. 

Να σημειώσουμε ότι αν το σχέδιο νόμου πάει στην ολομέλεια στις 27 Αυγούστου θα πρέπει να ψηφιστεί άμεσα ώστε να ακολουθήσει η συμπληρωματική εγκύκλιος πριν την ανακοίνωση της Α' φάσης πρόσληψης των αναπληρωτών.

Θυμίζουμε ότι στις εγκυκλίους πρόσληψης των αναπληρωτών τόσο της γενικής εκπαίδευσης όσο και της Ειδικής Αγωγής γίνεται ρητή αναφορά ότι στην περίπτωση που υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος στην οποία μεταξύ των άλλων θα περιγράφονται οι παρεχόμενες δυνατότητες περί συμπλήρωσης της αίτησης προτιμήσεων.

Καλόγηρος Βασίλειος