Φυσική Θετικής/Τεχνολογικής Κατεύθυνσης: Η τελευταία επανάληψη

Όπως γνωρίζετε η Φυσική είναι ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα για τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση και μάλιστα μάθημα βαρύτητας για τις σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Είναι αυτονόητο ότι απαιτεί μεγάλη και σε βάθος προετοιμασία που πρέπει να καλύπτει και το επίπεδο κατανόησης και το επίπεδο εκμάθησης θεωρητικών θεμάτων και το επίπεδο εφαρμογής σε ασκήσεις και προβλήματα.

Ασφαλώς, ένας μαθητής που ξεκίνησε να μελετά Φυσική το τελευταίο χρονικό διάστημα θα συναντήσει πάμπολλα και σύνθετα προβλήματα, που δεν πρέπει όμως να τον αποθαρρύνουν.

Οι περισσότεροι όμως από σας έχετε ήδη ασχοληθεί αρκετά και θα πρέπει να συνεχίσετε για να ολοκληρώσετε τον κύκλο προετοιμασίας που θα σας φέρει το επιζητούμενο αποτέλεσμα και στο μάθημα αυτό.

Στην διάρκεια των επομένων 20-25 ημερών όπου είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί ένας κύκλος επανάληψης όλων των μαθημάτων, το Φροντιστήριο Σύγχρονο σας τονίζει ότι η Φυσική ζητά από εσάς αποκλειστικότητα στο διάβασμα.

Όταν διαβάζετε Φυσική θα έχετε το μυαλό σας μόνο σ’ αυτήν. Ακόμη χρειάζεται προσήλωση, φαντασία, έμπνευση, καθαρό μυαλό, αξιοποίηση δεδομένων και κυρίως να επαναφέρετε στο μυαλό σας όποια γνώση έχετε, από τότε που ακούσατε για πρώτη φορά για το μάθημα αυτό.

Ασφαλώς η εμπειρία σας είναι σοβαρό προτέρημα. Θα θέλαμε αυτή την εποχή – περίπου ένα μήνα πριν τις εξετάσεις – να κάνετε μια προσεκτική επανάληψη ανά κεφάλαιο ύλης. Δηλαδή να αφιερώσετε μια ολόκληρη ημέρα για το 1ο κεφάλαιο, μια άλλη μέρα συνεχόμενη με την προηγούμενη ή κοντινή με αυτή για το 2ο και ούτε καθεξής.

Δηλαδή στο διάστημα των επόμενων 13-15 ημερών να ολοκληρώσετε μια επανάληψη διαβάζοντας και τη θεωρία και λύνοντας ασκήσεις και προβλήματα από κάθε κεφάλαιο. Δεν είναι ανάγκη το διάβασμα Φυσικής να γίνεται σε συνεχόμενες μέρες. Αρκεί να γίνεται σε σύνδεση των προηγουμένων.

Στις 3-5 μέρες που ακολουθούν να ασχοληθείτε συνεχόμενα ή τμηματικά με γενικά συνδυαστικά προβλήματα που έχουν γνωστικό πεδίο σε περισσότερα από ένα κεφάλαια. Σκόπιμο είναι να φρεσκάρετε στο μυαλό σας τις ασκήσεις και τα προβλήματα του σχολικού βιβλίου, διότι πολλές φορές τα θέματα των εξετάσεων έχουν βάση σε αυτά.

Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει με όλα τα προβλήματα που είδατε και λύσατε κατά τη διάρκεια της συνολικής προετοιμασίας σας. Είναι κρίμα να συναντήσετε, στις εξετάσεις κάποιο πρόβλημα που ενώ έχετε δουλέψει σε κάποιο παρόμοιο, δεν θα καταφέρετε να το λύσετε.

Αν σ’ αυτή την επανάληψη συναντήσετε δυσκολίες, ακόμα και αν αφορά επεξεργασμένα θέματα, ζητείστε τη βοήθεια των καθηγητών σας και στο σχολείο και στο φροντιστήριο.

Μην ξεχνάτε ότι λύνοντας τις απορίες σας αποκτάτε περισσότερη αυτοπεποίθηση, μειώνετε το άγχος σας και προσεγγίζετε το πρότυπο του δυνατού υποψηφίου που με γνωστική επάρκεια και θάρρος θα είναι ο αυριανός φοιτητής, θα είναι ένας άνθρωπος με ικανότητες και γνώση του τρόπου που θα αγωνιστεί για να κατακτήσει τους στόχους του στα πανεπιστήμια και στη ζωή.

Ευχές επιτυχίας.