Ποια σχολεία θα ανοίξουν από την Τετάρτη του Πάσχα

Περισσότερα από 500 είναι τελικά τα σχολεία που θα ολοκληρώσουν νωρίτερα τις διακοπές του Πάσχα, σε ολόκληρη την Ελλάδα και θα ανοίξουν την Τετάρτη του Πάσχα για να υποδεχτούν τους μαθητές για αναπλήρωση μαθημάτων.

Τα συγκροτήματα που ξεκίνησαν τη σχολική χρονιά με καταλήψεις και καλούνται τώρα να αναπληρώσουν τις χαμένες διδακτικές ώρες, θα ανοίξουν εν μέσω έντονων διαμαρτυριών των καθηγητών και απειλών του υφυπουργού Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, για πειθαρχικές κυρώσεις σε όσους καθηγητές δεν προσέλθουν στα σχολεία.

Συνολικά, τα σχολεία που θα ανοίξουν τις ημέρες αυτές είναι 525. Το κάθε σχολείο θα λειτουργήσει διαφορετικό αριθμό ημερών, ανάλογα με τη διάρκεια των καταλήψεων. Την Τετάρτη θα ανοίξουν και τα περισσότερα σχολεία, 260 τον αριθμό, ενώ άλλα 125 θα προστεθούν την Πέμπτη και 140 την Παρασκευή.

"Δε διαφωνούμε στην ανάγκη να αναπληρωθούν τα χαμένα μαθήματα, όμως τον τρόπο έπρεπε να το αποφασίσουν τα σχολικά συμβούλια σε συνεννόηση με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Αλλού θα μπορούσαν να "κόψουν" μια εκδρομή, αλλού να προσθέσουν μια διδακτική ώρα στο καθημερινό πρόγραμμα. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται τώρα, είναι σαφές πως είναι εκδικητικός στα παιδιά που έκαναν κάταληψη", είπε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης.

"Οι απώλειες από τις καταλήψεις είναι και θέμα δημοκρατίας και ισότητας: Κάποιοι κάνουν φροντιστήριο και αναπληρώνουν, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν τα μέσα", είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Οι καθηγητές έχουν ήδη προγραμματίσει στάσεις εργασίας μέσα στις τρεις αυτές ημέρες, την ώρα που η αναπλήρωση των διδακτικών ωρών έχει αποφασιστεί και το υπουργείο έχει καταρτίσει λίστες.

Συγκεκριμένα, μπορείτε εδώ να δείτε όλα τα σχολεία που θα ανοίξουν για τρεις ημέρες παραπάνω: Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Απριλίου.

Αντίστοιχα, εδώ βρίσκονται οι τροποποιήσεις διδακτικών ωρών σε 49 σχολικά συγκροτήματα.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν εκδώσει οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός σχολείων εντοπίζεται στη Θεσσαλία με 112 σχολεία. Ακολουθεί η Αττική με 84 σχολεία και έπονται η Κρήτη με 71 και η Στερεά Ελλάδα με 64 σχολεία.

Η λήξη των διακοπών του Πάσχα φαίνεται να αφορά σε μεγαλύτερο βαθμό τους μαθητές των ΕΠΑΛ και των Λυκείων  καθώς ο συνολικός αριθμός των σχολείων της τεχνικής εκπαίδευσης που θα ανοίξουν από τις 23/4 ανέρχεται σε 162 ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των Λυκείων ξεπερνά τα 190. Μικρότερος είναι ο αριθμός των γυμνασίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα σχολεία που οι μαθητές τους καλούνται να τελειώσουν πρόωρα τις διακοπές του Πάσχα είναι και αυτοί του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Σοφάδων που αποτελεί το μοναδικό σχολείο ειδικής αγωγής όπου θα αναπληρωθούν μαθήματα στις 24 και 25 Απριλίου.

Οι καθηγητές, πάντως, χαρακτηρίζουν "υποκρισία τη στάση του υπουργείου, που κόπτεται για τις χαμένες ώρες όταν μέχρι το Δεκέμβρη είχε αφήσει τα σχολεία με 2500 κενά και όταν στα Επαγγελγματικά Λύκεια δεν έχουν διδαχτεί τα μαθήματα των Πανελλαδικών, λόγω της διαθεσιμότητας των καθηγητών".

Ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, τόνισε, από την πλευρά του μιλώντας στην τηλεόραση του Star, ότι "δε βρίσκει τον λόγο να παρακούσουν οι καθηγητές και οι μαθητές το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο έχει εκδοθεί από τον Νοέμβριο και αναφέρει ρητά ότι οι ημέρες καταλήψεων θα αναπληρώνονται από τις διακοπές του Πάσχα και αν κριθεί αναγκαίο και στο τέλος της χρονιάς".